Kezdőlap - Aktualitások arrow Állandó kiállítások

Állandó kiállítások
Tropicália. Két Hamza a trópusokon Nyomtatás Facebook share

A napfény és a bossa nova jegyében új állandó kiállítással jelentkezett 2014. április 5-én a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria. A Tropicália. Két Hamza a trópusokon című tárlat a Hamza-házaspár közel negyven évi brazíliai munkásságára, az élményalapú, aktív múzeumlátogatásra helyezi a hangsúlyt.

Bár Hamza D. Ákos és felesége, Hamza Lehel Mária filmtörténetben betöltött szerepe szervesen beépül a közönség elé tárt anyagegyüttesbe, az alkotók latin-amerikai mindennapjaiba ezúttal főként divatrajzok, olajképek és dokumentumfilmek által kap bepillantást a közönség.

A festő Hamza címadó Topicália-sorozata annak a mozgalomnak a jegyében született, amely az 1960-as évek végén néhány ifjú értelmiségi irányításával bontakozott ki Bahia tartományban. A hippi szubkultúrából merítő tropicalismo főként a zenében jelentkezett, a pszichedelikus rock elemeit vegyítette a brazil őslakósok népzenéjével, végül a bossa nova megjelenéséhez, illetve egy teljesen új, avantgárd életszemlélet kibontakozásához vezetett. A képzőművészetben Hélio Oiticica képviselte elsőként a tropicáliát: stílusa Hamza D. Ákosra is hatással volt.

Hamzáék a második világháború után hagyták el Budapestet. Előbb Párizsban, majd Rómában és Genovában éltek, dolgoztak, aztán sok más magyar filmeshez hasonlóan Brazíliában vállaltak munkát. São Paulóban közel negyven esztendeig vettek részt a magyar kolónia egyesületeinek tevékenységében. Bár sikerült alkalmazkodniuk a helyi viszonyokhoz, 1989-ban úgy döntöttek, hazatérnek.

Hamza D. Ákos Jászberényben hunyt el, felesége, a Csontváry-kutató Lehel Ferenc leánya pedig Peveragnóban, Észak-Olaszországban. A közgyűjtemény új állandó kiállítása teljes életútjukba bepillantást nyújt.

Tovább...
 
ÚTON - Válogatás Hamza D. Ákos festészeti hagyatékából Nyomtatás Facebook share

 Úton című kiállításunk azzal a céllal jött létre, hogy tematikailag kiegészítse a Különös találkozás című tárlatunkat, amely Hamza D. Ákos filmművészeti munkásságába engedi bepillantani a látogatót. Az említett kapcsolat szükségességét elsősorban a rendezővé avanzsált művésztanár életútja magyarázza.

A Hódmezővásárhelyen született Hamza Dezső Ákos ugyanis igen sok helyen megfordult, élt és alkotott, mielőtt még letelepedett volna Jászberényben. Iskoláit Nagyszebenben, Aradon, Szolnokon és Kecskeméten végezte, majd Budapesten szerzett előbb pedagógusi, majd jogi diplomát. A magyar fővárosból ösztöndíjasként utazott ki Párizsba, ahol hosszabb-rövidebb megszakításokkal tíz esztendőt töltött el.

Tovább...
 
Hamza D. Ákos (1903-1993) filmrendező, festőművész életmű kiállítása Nyomtatás Facebook share
(A kiállítás 2005. július 15-től 2011. október 15-ig volt látható!)
Hamza D. Ákos életútja és művészeti tevékenysége eltér a megszokottól. A 90 éves korában elhunyt művész hosszú élete során többször megélt történelmi sorsfordulókat, háborús eseményeket, ideológiák összecsapását. Életének e kritikus mozzanatai s a művészet többféle ága iránti mérhetetlen érdeklődése indította arra, hogy többször is elhagyja hazáját, majd visszatérjen, s újra elmenjen. Bár élete és munkássága több országhoz, kontinenshez kötődik, magyarságát, magyar állampolgárságát őrizte, s mindvégig megtartotta.
Tovább...
 
XX. századi jászsági festők kiállítása Nyomtatás Facebook share
(A kiállítás 2005. július 15-től 2011. október 15-ig volt látható!) 
A Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria létrejöttekor, 2002-ben feladatául tűzte ki a Jászsághoz kapcsolódó művészek bemutatását. A gyűjteménybe főként ajándékozás, illetve néhány adás-vétel útján az intézménybe került mű tartozik.
Tovább...