Kezdõlap - Aktualitások arrow Archívum

Archívum
MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2010 - FILMVETÍTÉS ÉS JAZZKONCERT Nyomtats Facebook share

A Múzeumok Éjszakájának idei forgatagába két, Gecse Árpád (1900-1999) alattyáni festõrõl készült kisfilm levetítésével kapcsolódott be a megalapításának tizenötödik évfordulóját ünneplõ Hamza Gyûjtemény és Jász Galéria. Az érdeklõdõket 2010. június 19-én este fél hétre a hajdani Jászkürt Fogadó mûemléképületébe (Déryné utca 6.), a mûvész elõzõ napon megnyitott retrospektív kiállításának helyszínére várták. A közönség a Szolnok TV által 1995-ben forgatott, Lengyel Boldizsár rendezte portréfilmmel kerülhetett közelebb Gecse Árpádhoz, valamint egy sosem vetített, amatõr felvételt láthatott az éppen portrét festõ mûvészrõl.
A szervezõk este kilenc órától egy jazzkoncerttel is kedveskedtek e napon a nagyérdemûnek: a KÁTAI TAMÁS TRIÓ (Kátai Tamás - dobok, Magi Krisztián - zongora, Dráb Károly - basszusgitár) zenei produkcióját hallgathatta meg a szépszámú közönség. Az eseményen közremûködött a Hamza Studió néhány tagja (Bartos Kinga, Kerekné Mihalik Judit és Nagy Tamás), akik a trió muzsikájából merítve elkészítették közös mûalkotásukat.

A Kátai Tamás Trió zenéjére készült triptichont az alkotók és a rendezvény szervezõi árverésre bocsátják. A felajánlott összeggel a Hamza Studiot, valamint a Hamza Múzeumot támogatja a vásárló. A három 90x30 cm-es részbõl álló festmény kikiáltási ára 40 ezer forint. A festmény megtekinthetõ IDE KATTINTVA!

A rendezvényrõl és a kész festményrõl készült fotók megtekinthetõk a Galéria menüpont alatt. A festmény 2010. augusztus 1-tõl szeptember végéig a jászberényi J-Galériában (Szabadság utca 4.) lesz látható.

A mû születésérõl bõvebben a "Tovább"-ra kattintva olvashatnak!

Tovbb...
 
Gecse Árpád: kiállításon, könyvben és filmszalagon Nyomtats Facebook share

Több hónapos szerkesztõi munkát követõen a Múzeumok Éjszakájának elõnapján, június 18-án délután mutattuk be a Déryné Mûvelõdési Központ dísztermében a Gecse Árpád élete és mûvészete címû monográfiát. A nagy érdeklõdés által kísért könyvismertetõ után az alattyáni mûvész festményeibõl és rajzaiból a Jászkürt Fogadóban nyílt kiállítás, ahol másnap levetítettük az alkotóval 1995-ben készített televíziós interjút.

Tovbb...
 
És újra dobol szívünkön az angyal - 2010. április 15. - május 1. Nyomtats Facebook share

KÖZÉPISKOLÁSOK PÁLYÁZATI KIÁLLÍTÁSA

 (2010. április 15. - 2010. május 1.)

Eredményhirdetéssel és ünnepélyes díjátadással nyílt meg április 15-én délután a Hamza Gyûjtemény és Jász Galéria alkotópályázatára beérkezett munkákból válogatott kiállítás. Az eseményt Molnár Csenge (Gróf Apponyi Albert Általános Iskola) szavalata színesítette. A tárlat május elsejéig tekinthetõ meg.

A fennállásának 15. évfordulóját idén ünneplõ Hamza Gyûjtemény és Jász Galéria a Magyar Költészet Napja tiszteletére És újra dobol szívünkön az angyal címmel versillusztrációk készítésére ösztönzõ alkotópályázatot hirdetett a középiskolás korosztály számára. A pályázóknak Hamza D. Ákos költeményeinek hangulatát, üzenetét kellett ábrázolniuk a képzõmûvészet eszközeivel.

A kiírásra beérkezett közel száz munkát szakmai zsûri (B. Jánosi Gyöngyi nyugalmazott múzeumigazgató, Máté György szobrászmûvész és Gurzó K. Enikõ mûvészettörténész) értékelte. Elsõ díjban Budai Szilviát (Mészáros Lõrinc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium) részesítették, a második díjat a szintén jászapáti Borbás Annamáriának (Mészáros Lõrinc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium), illetve Kovács Szilviának (Lehel Vezér Gimnázium) ítélték oda. A múzeum különdíját Ambrus-Varga Eliza (Lehel Vezér Gmnázium) vehette át, míg dr. Kiss András és családja Fózer Melindát (Terplán Zénó Mûszaki és Közgazdasági Szakképzõ Iskola) jutalmazta.

A legjobbnak minõsített 36 rajzból és festménybõl összeállított tárlat május elsejéig tekinthetõ meg a Gyöngyösi úti múzeum kamaratermében. Megjegyzendõ, hogy idén elõször a megyehatárokon túlról, Debrecenbõl is érkeztek pályamûvek, így összesen hat iskola tanulói vettek részt a seregszemlén. A kiállítást Gurzó K. Enikõ rendezte.   

A zsûrizésrõl és a kiállítás megnyitójáról fotók a Galériában láthatók!

(A pályázati kiírás a "Tovább"-ra kattintva olvasható.)

Tovbb...
 
Tõsér Béla grafikai kiállítása - 2010. január 29 - március 7. Nyomtats Facebook share

Tõsér Béla ELÕTANULMÁNYOK címû grafikai kiállítása

A tárlat megnyitójára 2010. január 29-én délután 5 órakor került sor a Hamza Múzeumban, ahol Góg Zoltán igazgató köszöntõje után Gergely Zoltán, Jászárokszállás polgármestere méltatta az alkotót és munkásságát. A tárlatot Macsi Sándor nyugalmazott pedagógus, helytörténész nyitotta meg.
A kiállított rajzokat abból az anyagból válogattuk, mely 2004-ben a mûvész adományaként került a múzeum gyûjteményébe. A tárlat 2010. március 7-ig volt megtekinthetõ.

A mûvészrõl és a tárlatról bõvebben a "Tovább"-ra kattintva olvashatnak!

Tovbb...
 
Gecse Árpád élete és mûvészete Nyomtats Facebook share

Tájékoztatjuk tisztelt elõfizetõinket és támogatóinkat, valamint az olvasó közönséget, hogy a Hamza Múzeum és Jász Galéria Közalapítvány gondozásában 2010-ben megjelent

Madarászné Gecse Ágnes - Madarász Tibor:
Gecse Árpád élete és mûvészete
címû kötete.

A 272 oldalas, mintegy 200 színes reprodukciót tartalmazó B5-ös méretû, keménytáblás kötet a szakmonográfia szabályainak megfelelve, ugyanakkor olvasmányos jellegénél fogva bárki számára tartalmas élményt nyújthat. A gazdag képanyag és függelék mellett, angol, német és francia nyelvû összefoglalót is tartalmaz Gecse Árpád életérõl. Reprezentációs, ajándékozási célra szintén ajánljuk.
A könyv borítója megtekinthetõ IDE KATTINTVA.

A könyv 3500 Ft-os áron megvásárolható a múzeumban, illetve megrendelhetõ bármely elérhetõségen keresztül.

* * *

A kötet elõfizetõk számára átvehetõ a Hamza Gyûjtemény és Jász Galériában, illetve a szolnoki Damjanich János Múzeum titkárságán (azok számára, akik ott fizették elõ).

Megtisztelõ támogatásukat és türelmüket ezúton is köszönjük!

 
<< Els < Elz 1 2 3 4 5 6 7 Kvetkez > Utols >>

Eredmnyek 37 - 45 / 58