Kezdőlap - Aktualitások arrow Archívum

Archívum
MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2010 - FILMVETÍTÉS ÉS JAZZKONCERT Nyomtatás Facebook share

A Múzeumok Éjszakájának idei forgatagába két, Gecse Árpád (1900-1999) alattyáni festőről készült kisfilm levetítésével kapcsolódott be a megalapításának tizenötödik évfordulóját ünneplő Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria. Az érdeklődőket 2010. június 19-én este fél hétre a hajdani Jászkürt Fogadó műemléképületébe (Déryné utca 6.), a művész előző napon megnyitott retrospektív kiállításának helyszínére várták. A közönség a Szolnok TV által 1995-ben forgatott, Lengyel Boldizsár rendezte portréfilmmel kerülhetett közelebb Gecse Árpádhoz, valamint egy sosem vetített, amatőr felvételt láthatott az éppen portrét festő művészről.
A szervezők este kilenc órától egy jazzkoncerttel is kedveskedtek e napon a nagyérdeműnek: a KÁTAI TAMÁS TRIÓ (Kátai Tamás - dobok, Magi Krisztián - zongora, Dráb Károly - basszusgitár) zenei produkcióját hallgathatta meg a szépszámú közönség. Az eseményen közreműködött a Hamza Studió néhány tagja (Bartos Kinga, Kerekné Mihalik Judit és Nagy Tamás), akik a trió muzsikájából merítve elkészítették közös műalkotásukat.

A Kátai Tamás Trió zenéjére készült triptichont az alkotók és a rendezvény szervezői árverésre bocsátják. A felajánlott összeggel a Hamza Studiot, valamint a Hamza Múzeumot támogatja a vásárló. A három 90x30 cm-es részből álló festmény kikiáltási ára 40 ezer forint. A festmény megtekinthető IDE KATTINTVA!

A rendezvényről és a kész festményről készült fotók megtekinthetők a Galéria menüpont alatt. A festmény 2010. augusztus 1-től szeptember végéig a jászberényi J-Galériában (Szabadság utca 4.) lesz látható.

A mű születéséről bővebben a "Tovább"-ra kattintva olvashatnak!

Tovább...
 
Gecse Árpád: kiállításon, könyvben és filmszalagon Nyomtatás Facebook share

Több hónapos szerkesztői munkát követően a Múzeumok Éjszakájának előnapján, június 18-án délután mutattuk be a Déryné Művelődési Központ dísztermében a Gecse Árpád élete és művészete című monográfiát. A nagy érdeklődés által kísért könyvismertető után az alattyáni művész festményeiből és rajzaiból a Jászkürt Fogadóban nyílt kiállítás, ahol másnap levetítettük az alkotóval 1995-ben készített televíziós interjút.

Tovább...
 
És újra dobol szívünkön az angyal - 2010. április 15. - május 1. Nyomtatás Facebook share

KÖZÉPISKOLÁSOK PÁLYÁZATI KIÁLLÍTÁSA

 (2010. április 15. - 2010. május 1.)

Eredményhirdetéssel és ünnepélyes díjátadással nyílt meg április 15-én délután a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria alkotópályázatára beérkezett munkákból válogatott kiállítás. Az eseményt Molnár Csenge (Gróf Apponyi Albert Általános Iskola) szavalata színesítette. A tárlat május elsejéig tekinthető meg.

A fennállásának 15. évfordulóját idén ünneplő Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria a Magyar Költészet Napja tiszteletére És újra dobol szívünkön az angyal címmel versillusztrációk készítésére ösztönző alkotópályázatot hirdetett a középiskolás korosztály számára. A pályázóknak Hamza D. Ákos költeményeinek hangulatát, üzenetét kellett ábrázolniuk a képzőművészet eszközeivel.

A kiírásra beérkezett közel száz munkát szakmai zsűri (B. Jánosi Gyöngyi nyugalmazott múzeumigazgató, Máté György szobrászművész és Gurzó K. Enikő művészettörténész) értékelte. Első díjban Budai Szilviát (Mészáros Lőrinc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium) részesítették, a második díjat a szintén jászapáti Borbás Annamáriának (Mészáros Lőrinc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium), illetve Kovács Szilviának (Lehel Vezér Gimnázium) ítélték oda. A múzeum különdíját Ambrus-Varga Eliza (Lehel Vezér Gmnázium) vehette át, míg dr. Kiss András és családja Fózer Melindát (Terplán Zénó Műszaki és Közgazdasági Szakképző Iskola) jutalmazta.

A legjobbnak minősített 36 rajzból és festményből összeállított tárlat május elsejéig tekinthető meg a Gyöngyösi úti múzeum kamaratermében. Megjegyzendő, hogy idén először a megyehatárokon túlról, Debrecenből is érkeztek pályaművek, így összesen hat iskola tanulói vettek részt a seregszemlén. A kiállítást Gurzó K. Enikő rendezte.   

A zsűrizésről és a kiállítás megnyitójáról fotók a Galériában láthatók!

(A pályázati kiírás a "Tovább"-ra kattintva olvasható.)

Tovább...
 
Tősér Béla grafikai kiállítása - 2010. január 29 - március 7. Nyomtatás Facebook share

Tősér Béla ELŐTANULMÁNYOK című grafikai kiállítása

A tárlat megnyitójára 2010. január 29-én délután 5 órakor került sor a Hamza Múzeumban, ahol Góg Zoltán igazgató köszöntője után Gergely Zoltán, Jászárokszállás polgármestere méltatta az alkotót és munkásságát. A tárlatot Macsi Sándor nyugalmazott pedagógus, helytörténész nyitotta meg.
A kiállított rajzokat abból az anyagból válogattuk, mely 2004-ben a művész adományaként került a múzeum gyűjteményébe. A tárlat 2010. március 7-ig volt megtekinthető.

A művészről és a tárlatról bővebben a "Tovább"-ra kattintva olvashatnak!

Tovább...
 
Gecse Árpád élete és művészete Nyomtatás Facebook share

Tájékoztatjuk tisztelt előfizetőinket és támogatóinkat, valamint az olvasó közönséget, hogy a Hamza Múzeum és Jász Galéria Közalapítvány gondozásában 2010-ben megjelent

Madarászné Gecse Ágnes - Madarász Tibor:
Gecse Árpád élete és művészete
című kötete.

A 272 oldalas, mintegy 200 színes reprodukciót tartalmazó B5-ös méretű, keménytáblás kötet a szakmonográfia szabályainak megfelelve, ugyanakkor olvasmányos jellegénél fogva bárki számára tartalmas élményt nyújthat. A gazdag képanyag és függelék mellett, angol, német és francia nyelvű összefoglalót is tartalmaz Gecse Árpád életéről. Reprezentációs, ajándékozási célra szintén ajánljuk.
A könyv borítója megtekinthető IDE KATTINTVA.

A könyv 3500 Ft-os áron megvásárolható a múzeumban, illetve megrendelhető bármely elérhetőségen keresztül.

* * *

A kötet előfizetők számára átvehető a Hamza Gyűjtemény és Jász Galériában, illetve a szolnoki Damjanich János Múzeum titkárságán (azok számára, akik ott fizették elő).

Megtisztelő támogatásukat és türelmüket ezúton is köszönjük!

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 Következő > Utolsó >>

Eredmények 37 - 45 / 58