Kezdőlap - Aktualitások arrow Archívum

Archívum
Kiállítás és megemlékezés Sáros András halálának 25. évfordulóján Nyomtatás Facebook share

2008. 09. 19.

 Sáros András (1912-1983) festőművész halálának 25. évfordulójára emlékezett a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria, a Jászsági Képzőművészet-barátok Egyesülete, illetve a művész családja. A művész emléktáblájánál koszorúzásra és megemlékezésre került sor. A szervezők kiállítással is tisztelegtek a művész emléke előtt, melyet a Jászkürt Fogadóban rendeztek. A Kulturális Örökség Napjai alkalmából ugyanitt nyílt meg a Jászsági Képzőművészet-barátok Egyesülete alkotó tagjainak kiállítása is. 

 

Tovább...
 
Újjászületés Nyomtatás Facebook share

2008. 09. 19. - 2008. 09. 30.
Megnyitó: 2008. 09. 19. 17:00

A Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria és a Jászsági Képzőművészet-barátok Egyesülete közös szervezésében 2008. szeptember 19-én 17 órakor, a jászberényi Jászkürt Fogadó épületében (Déryné u. 6.) nyílik meg az Egyesület alkotó tagjainak a Kulturális Örökség Napjai alkalmából megrendezésre kerülő „Újjászületés” című kiállítása. A kiállítást dr. Egri Mária művészettörténész nyitja meg. Közreműködnek a Palotásy János Zeneiskola tanárai.
A tárlattal egy időben ugyanitt nyílik meg Sáros András (1912-1983) festőművész kiállítása. Az Egyesület és a Hamza Múzeum e kiállítással emlékezik a művész halálának 25. évfordulójára.
A kiállítások megtekinthetők 2008. szeptember 30-ig, vasárnap kivételével naponta 10-12 és 13-17 óráig.

Tovább...
 
Hamza D. Ákos emlékest a Nemzeti Filmarchívumban Nyomtatás Facebook share

2008. 09. 15.

 2008. szeptember 15-én Budapesten, a Nemzeti Filmarchívumban Hamza D. Ákos festőművész, filmrendező tiszteletére emlékestet rendeztek. A megemlékezésen részt vettek a művész barátai, tisztelői mellett neves filmtörténészek, filmes szakemberek, és művészettörténészek. Az est díszvendége Gilbert Vergne Saboia, a Brazil Köztársaság magyarországi nagykövete volt. Bemutatásra került az első Magyarországra került Hamza-festmény is, melyet a művész a ’70-es években Ortutay Gyula egykori közoktatásügyi miniszternek ajándékozott.
Az egybegyűltek kora délután Hamza Külvárosi Őrszoba című filmjét tekinthették meg Karády Katalinnal a főszerepben, mely még így 66 év távlatából is különleges filmélményt nyújtott a ma nézői számára is. A vetítést követően Dr. Back Frigyes, a rendezvény házigazdája köszöntötte a vendégeket, az előadókat és a szépszámú érdeklődő jelenlévőt. Ezt követően a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria nyugalmazott igazgatója, B. Jánosi Gyöngyi személyes kapcsolata alapján mutatta be röviden Hamza D. Ákos életútját, illetve a múzeum létrejöttét, eddigi történetét. A New Yorkból érkező Paul Kovesdy művészettörténész, műkritikus, galériatulajdonos, előadásában Hamza képzőművészeti munkásságát méltatta, valamint a különleges életmű jelentőségét is hangsúlyozta. Hamza rendezői, filmmunkás pályáját Kőháti Zsolt, a Magyar Nemzeti Filmarchívum munkatársa méltatta.
Vajda Gyula, a Brazil-Magyar Kereskedelmi Iparkamara elnöke, az emigráció negyven éve alatt szoros barátságba került a művésszel. Előadásában külön hangsúlyozta Hamza emberi nagyságát, humanista magatartását. A Dr. Back Frigyes a Hamzával kapcsolatos legújabb kutatások eredményeiről, a művész Olaszországban töltött éveinek összefüggéseiről beszélt.
A megemlékezést Gilbert Vergne Saboia brazil nagykövet szavai zárták, melyben háláját fejezte ki a két ország közti kulturális kapcsolatok ápolásáért. E kapcsolatnak különleges alakja Hamza D. Ákos, és különleges tárgyiasult szellemi tőkéje a Jászberényben található gyűjtemény.
Dr. Paul Kovesdy javaslatára – mellyel minden jelenlévő egyetértett – a következő emlékest házigazdája a jászberényi Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria lehetne, hisz a Hamza D. Ákos képzőművészeti munkásságát és életútját bemutató intézmény minden jelenlévő érdeklődését kivívta. Remélhetőleg a következő összejövetelnek, a rendezvényhez illő körülmények között, a Hamza-gyűjteményt méltó módon bemutatva adhat helyet a múzeum.
 
Kondor Béla (1931-1972) grafikai kiállítása Nyomtatás Facebook share

2008. 07. 31. – 2008. 08. 31.

Kondor Béla (Pestlőrinc, 1931. február 17. - Budapest, 1972. december 12.) kétszeres Munkácsy-díjas, posztumusz Kossuth-díjas festő- és grafikusművész, költő.

A 20. század második fele magyar művészeti életének egyik legjelentősebb, ugyanakkor – főleg a korszak nyomása alatt – tragikus sorsú szereplője volt. Sokoldalú személyiségként a grafika és a festészet mellett verset és prózát is írt, a fényképezésben új utakat keresett, orgonán is játszott.

1951-1956 között járt a Magyar Képzőművészeti Főiskolára, harmadéves koráig a festő szakra, majd a grafika szakra. Barcsay Jenő, Kmetty János és Koffán Károly tanítványa volt.
 Kondor művészete szakított az 1950-es évekre jellemző leíró grafikával. Festészetében nagy szerepe volt az erőtetles vonalaknak és a műveit erőteljesen átható szenvedélyes belső átélésnek. Kompozícióiban az alkotás minden része sajátos jelentést hordoz és ezek szimbólumrendszeren keresztül kapcsolódnak egymáshoz.
A Hamza Múzeumban látható grafikai kiállítás anyagát a hatvani Hatvany Lajos Múzeum gyűjteményéből válogattuk.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 Következő > Utolsó >>

Eredmények 55 - 58 / 58