Kezdõlap - Aktualitások arrow Archívum

Archívum
Kiállítás és megemlékezés Sáros András halálának 25. évfordulóján Nyomtats Facebook share

2008. 09. 19.

 Sáros András (1912-1983) festõmûvész halálának 25. évfordulójára emlékezett a Hamza Gyûjtemény és Jász Galéria, a Jászsági Képzõmûvészet-barátok Egyesülete, illetve a mûvész családja. A mûvész emléktáblájánál koszorúzásra és megemlékezésre került sor. A szervezõk kiállítással is tisztelegtek a mûvész emléke elõtt, melyet a Jászkürt Fogadóban rendeztek. A Kulturális Örökség Napjai alkalmából ugyanitt nyílt meg a Jászsági Képzõmûvészet-barátok Egyesülete alkotó tagjainak kiállítása is. 

 

Tovbb...
 
Újjászületés Nyomtats Facebook share

2008. 09. 19. - 2008. 09. 30.
Megnyitó: 2008. 09. 19. 17:00

A Hamza Gyûjtemény és Jász Galéria és a Jászsági Képzõmûvészet-barátok Egyesülete közös szervezésében 2008. szeptember 19-én 17 órakor, a jászberényi Jászkürt Fogadó épületében (Déryné u. 6.) nyílik meg az Egyesület alkotó tagjainak a Kulturális Örökség Napjai alkalmából megrendezésre kerülõ „Újjászületés” címû kiállítása. A kiállítást dr. Egri Mária mûvészettörténész nyitja meg. Közremûködnek a Palotásy János Zeneiskola tanárai.
A tárlattal egy idõben ugyanitt nyílik meg Sáros András (1912-1983) festõmûvész kiállítása. Az Egyesület és a Hamza Múzeum e kiállítással emlékezik a mûvész halálának 25. évfordulójára.
A kiállítások megtekinthetõk 2008. szeptember 30-ig, vasárnap kivételével naponta 10-12 és 13-17 óráig.

Tovbb...
 
Hamza D. Ákos emlékest a Nemzeti Filmarchívumban Nyomtats Facebook share

2008. 09. 15.

 2008. szeptember 15-én Budapesten, a Nemzeti Filmarchívumban Hamza D. Ákos festõmûvész, filmrendezõ tiszteletére emlékestet rendeztek. A megemlékezésen részt vettek a mûvész barátai, tisztelõi mellett neves filmtörténészek, filmes szakemberek, és mûvészettörténészek. Az est díszvendége Gilbert Vergne Saboia, a Brazil Köztársaság magyarországi nagykövete volt. Bemutatásra került az elsõ Magyarországra került Hamza-festmény is, melyet a mûvész a ’70-es években Ortutay Gyula egykori közoktatásügyi miniszternek ajándékozott.
Az egybegyûltek kora délután Hamza Külvárosi Õrszoba címû filmjét tekinthették meg Karády Katalinnal a fõszerepben, mely még így 66 év távlatából is különleges filmélményt nyújtott a ma nézõi számára is. A vetítést követõen Dr. Back Frigyes, a rendezvény házigazdája köszöntötte a vendégeket, az elõadókat és a szépszámú érdeklõdõ jelenlévõt. Ezt követõen a Hamza Gyûjtemény és Jász Galéria nyugalmazott igazgatója, B. Jánosi Gyöngyi személyes kapcsolata alapján mutatta be röviden Hamza D. Ákos életútját, illetve a múzeum létrejöttét, eddigi történetét. A New Yorkból érkezõ Paul Kovesdy mûvészettörténész, mûkritikus, galériatulajdonos, elõadásában Hamza képzõmûvészeti munkásságát méltatta, valamint a különleges életmû jelentõségét is hangsúlyozta. Hamza rendezõi, filmmunkás pályáját Kõháti Zsolt, a Magyar Nemzeti Filmarchívum munkatársa méltatta.
Vajda Gyula, a Brazil-Magyar Kereskedelmi Iparkamara elnöke, az emigráció negyven éve alatt szoros barátságba került a mûvésszel. Elõadásában külön hangsúlyozta Hamza emberi nagyságát, humanista magatartását. A Dr. Back Frigyes a Hamzával kapcsolatos legújabb kutatások eredményeirõl, a mûvész Olaszországban töltött éveinek összefüggéseirõl beszélt.
A megemlékezést Gilbert Vergne Saboia brazil nagykövet szavai zárták, melyben háláját fejezte ki a két ország közti kulturális kapcsolatok ápolásáért. E kapcsolatnak különleges alakja Hamza D. Ákos, és különleges tárgyiasult szellemi tõkéje a Jászberényben található gyûjtemény.
Dr. Paul Kovesdy javaslatára – mellyel minden jelenlévõ egyetértett – a következõ emlékest házigazdája a jászberényi Hamza Gyûjtemény és Jász Galéria lehetne, hisz a Hamza D. Ákos képzõmûvészeti munkásságát és életútját bemutató intézmény minden jelenlévõ érdeklõdését kivívta. Remélhetõleg a következõ összejövetelnek, a rendezvényhez illõ körülmények között, a Hamza-gyûjteményt méltó módon bemutatva adhat helyet a múzeum.
 
Kondor Béla (1931-1972) grafikai kiállítása Nyomtats Facebook share

2008. 07. 31. – 2008. 08. 31.

Kondor Béla (Pestlõrinc, 1931. február 17. - Budapest, 1972. december 12.) kétszeres Munkácsy-díjas, posztumusz Kossuth-díjas festõ- és grafikusmûvész, költõ.

A 20. század második fele magyar mûvészeti életének egyik legjelentõsebb, ugyanakkor – fõleg a korszak nyomása alatt – tragikus sorsú szereplõje volt. Sokoldalú személyiségként a grafika és a festészet mellett verset és prózát is írt, a fényképezésben új utakat keresett, orgonán is játszott.

1951-1956 között járt a Magyar Képzõmûvészeti Fõiskolára, harmadéves koráig a festõ szakra, majd a grafika szakra. Barcsay Jenõ, Kmetty János és Koffán Károly tanítványa volt.
 Kondor mûvészete szakított az 1950-es évekre jellemzõ leíró grafikával. Festészetében nagy szerepe volt az erõtetles vonalaknak és a mûveit erõteljesen átható szenvedélyes belsõ átélésnek. Kompozícióiban az alkotás minden része sajátos jelentést hordoz és ezek szimbólumrendszeren keresztül kapcsolódnak egymáshoz.
A Hamza Múzeumban látható grafikai kiállítás anyagát a hatvani Hatvany Lajos Múzeum gyûjteményébõl válogattuk.

 
<< Els < Elz 1 2 3 4 5 6 7 Kvetkez > Utols >>

Eredmnyek 55 - 58 / 58