Kezdõlap - Aktualitások arrow Archívum

Archívum
Csonka tárlat Nyomtats Facebook share
A Hamza Gyûjtemény és Jász Galéria szeretettel meghívja Önt, családját és barátait
2013. augusztus 3-án 14.00 órára a Hamza Múzeumba 
következõ rendezvényére

Csonka tárlat
partiumi történetek a torony aljából

A kiállítást a közönség figyelmébe ajánlja: Gurzó K. Enikõ mûvészettörténész.
A kiállítás megtekinthetõ 2013. október 31-ig a múzeum nyitva tartási idejében.
 

 
Nyár-záró tábor a Hamzában Nyomtats Facebook share

 Augusztus 31-én zárult a Hamza Múzeum 7-14 éveseknek szóló VI. OptiKaland-Nyár alkotótábora. Szabó Zsóka programvezetõ segítségével az érdeklõdõk az öt nap alatt számos új és hagyományos technikát ismerhettek meg. A múzeumi séta után kipróbálhatták a sokszorosító grafikai eljárásokat: készítettek monogramos pecsétet és kartonnyomatot, majd múltidézõ alapanyagokkal (kukorica csuhé, rafia) bábokat, figurákat alkottak, kitûzõket és díszeket nemezeltek, festettek dobozt és mécsestartót, hajtogattak pillangókat, eregettek saját készítésû sárkányt, és végül, az iskolára készülve a még üres órarendet is kidíszítették mozaikdarabokkal.
Október közepén, szombatonként újabb programsorozat indul, mely a korábbi évek õszi kurzusaihoz hasonlóan még inkább a képzõmûvészetre, a múzeumi gyûjteményen alapuló munkára helyezi majd a hangsúlyt. Részletek hamarosan a honlapon!

Fotóalbum a táborról:
www.facebook.com/hamzamuzeum

* * *

 
HAMZA FILMKLUB - 2012. július 31. Nyomtats Facebook share

 RAGASZKODOM A SZERELEMHEZ


Az év elején indult Hamza Filmklub következõ összejövetele ismét a hónap utolsó keddjén, ezúttal július 31-én délután 5 órától lesz a Hamza Gyûjtemény és Jász Galéria Gyöngyösi úti épületében. A program keretében a Jászberényben elhunyt Hamza D. Ákos által rendezett Ragaszkodom a szerelemhez címû vígjáték lesz látható Ajtay Andor és Fényes Alice fõszereplésével.
Az 1943-ban bemutatott alkotást maga a rendezõ ugyan nem sorolta legjobb mûvei közé, azonban a közönség szerette, a korabeli kritika pedig nagyra becsülte a filmet. A történet Bókay János nagy sikerû vígjátékának igényes és ízléses filmváltozata, mely eltér a harmincas években sikeressé vált szerelmi karriertörténet modelljétõl. A film egy férfi utolsó szerelmét állítja középpontba, melyhez a kor erkölcsi normái szerint már nincs joga. Hamza sikeresen bizonyította, hogy ismert komikusok, csattanós „bemondások”, olcsó bohózati eszközök nélkül, pusztán az élet komikus helyzeteinek kiaknázásával is lehet ízléses vígjátékot készíteni.
Hamza rendezõként öt magyar vígjátékot is jegyzett, melyek közül az Egy szoknya egy nadrágot és a Gyurkovics fiúkat korábban már láthatta a Filmklub közönsége a múzeumban. A Ragaszkodom a szerelemhez vetítése elõtt ezek korabeli fogadtatásáról is szó esik, a Liska József Szakközépiskola színjátszói a bemutatók idejében megjelent filmkritikákat idézik majd meg.
Külön élményt jelenthet a látogatóknak, hogy a Filmklub helyszíne ezúttal is a múzeum Különös találkozás címû állandó kiállítása lesz, mely Hamza D. Ákos filmmûvészeti munkásságának tartalmas és látványos bemutatásával egyedülálló betekintést nyújt az 1940-es évek filmes világába.

Hamza Filmklub - 2012. július 31., kedd 17 óra
Helyszín:
Hamza Gyûjtemény és Jász Galéria (Jászberény, Gyöngyösi út 7.)
Program:
17 óra: Hamza-vígjátékok korabeli kritikái - elõadják a Liska József SzKI és Gimnázium színjátszói
17.30 óra: Filmvetítés: Ragaszkodom a szerelemhez (1943) – rendezte: Hamza D. Ákos

A korlátozott számú férõhely okán a vetítésen a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.
A belépõdíj 400 Ft, mely az állandó kiállítások megtekintésére is jogosít.

Szeretettel várunk mindenkit!

www.facebook.com/hamzamuzeum
www.facebook.com/kulonostalalkozas

Korábbi Hamza Filmklubokról fotók láthatók a honlap Galériájában!

* * *

 
Jászsági múzeumpedagógiai fórum - 2012. június 29. Nyomtats Facebook share

 A jászberényi Hamza Múzeum és Jász Galéria Közalapítvány, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Múzeumok Igazgatósága, valamint a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ 2012. június 29-én délután tartotta JÁSZSÁGI MÚZEUMPEDAGÓGIAI FÓRUMÁT a Hamza Gyûjtemény és Jász Galériában, az alábbi programmal:

14 óra: Góg Zoltán igazgató: Köszöntõ
14.10: Szabó Erzsébet az OptiKaland-program vezetõje: Alkotói és befogadói készségek fejlesztése a múzeum gyermekfoglalkozásain
14.30: Gurzó K. Enikõ mûvészettörténész: Különös találkozások – a Hamza Gyûjtemény és Jász Galéria állandó kiállításairól
14.50: Jakab Lászlóné koordinátori referens, a MOKK munkatársa: Iskolák és múzeumok partnersége – pályázatok, lehetõségek
15.10: Kötetlen beszélgetés a résztvevõkkel, a kiállítások megtekintése

 Az eseményen készült fotók megtekinthetõk a Galériában vagy IDE KATTINTVA!

* * *

 
Soós Andrea öltözékkollekciójának darabjai 2012. június 15-tõl 22-ig láthatók! Nyomtats Facebook share

A jászberényi születésû Soós Andrea képzõ- és iparmûvész munkáit a Múzeumok Éjszakáján mutattuk be a közönségnek. 

 A mainz-i Johannes Gutenberg Egyetemen diplomát szerzett alkotó a képzõ-, az ipar- és a fotómûvészet terén egyaránt tevékenykedik.

A múzeum látogatói az idei GOMBOLD ÚJRA! 2.0 címû országos pályázaton döntõs (Fóris Barbarával közösen készített) két munkáját tekinthették meg egy héten át Hamza Lehel Mária divatrajzainak méltó kiegészítéseképpen. Mint ismeretes, az említett pályázaton a hagyományos magyar viselet értékeibõl kellett a jelentkezõknek korszerû, hordható öltözetet kreálniuk. 

* * *

 
<< Els < Elz 1 2 3 4 5 6 7 Kvetkez > Utols >>

Eredmnyek 10 - 18 / 58