Kezdőlap - Aktualitások arrow Archívum

Archívum
Csonka tárlat Nyomtatás Facebook share
A Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria szeretettel meghívja Önt, családját és barátait
2013. augusztus 3-án 14.00 órára a Hamza Múzeumba 
következő rendezvényére

Csonka tárlat
partiumi történetek a torony aljából

A kiállítást a közönség figyelmébe ajánlja: Gurzó K. Enikő művészettörténész.
A kiállítás megtekinthető 2013. október 31-ig a múzeum nyitva tartási idejében.
 

 
Nyár-záró tábor a Hamzában Nyomtatás Facebook share

 Augusztus 31-én zárult a Hamza Múzeum 7-14 éveseknek szóló VI. OptiKaland-Nyár alkotótábora. Szabó Zsóka programvezető segítségével az érdeklődők az öt nap alatt számos új és hagyományos technikát ismerhettek meg. A múzeumi séta után kipróbálhatták a sokszorosító grafikai eljárásokat: készítettek monogramos pecsétet és kartonnyomatot, majd múltidéző alapanyagokkal (kukorica csuhé, rafia) bábokat, figurákat alkottak, kitűzőket és díszeket nemezeltek, festettek dobozt és mécsestartót, hajtogattak pillangókat, eregettek saját készítésű sárkányt, és végül, az iskolára készülve a még üres órarendet is kidíszítették mozaikdarabokkal.
Október közepén, szombatonként újabb programsorozat indul, mely a korábbi évek őszi kurzusaihoz hasonlóan még inkább a képzőművészetre, a múzeumi gyűjteményen alapuló munkára helyezi majd a hangsúlyt. Részletek hamarosan a honlapon!

Fotóalbum a táborról:
www.facebook.com/hamzamuzeum

* * *

 
HAMZA FILMKLUB - 2012. július 31. Nyomtatás Facebook share

 RAGASZKODOM A SZERELEMHEZ


Az év elején indult Hamza Filmklub következő összejövetele ismét a hónap utolsó keddjén, ezúttal július 31-én délután 5 órától lesz a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria Gyöngyösi úti épületében. A program keretében a Jászberényben elhunyt Hamza D. Ákos által rendezett Ragaszkodom a szerelemhez című vígjáték lesz látható Ajtay Andor és Fényes Alice főszereplésével.
Az 1943-ban bemutatott alkotást maga a rendező ugyan nem sorolta legjobb művei közé, azonban a közönség szerette, a korabeli kritika pedig nagyra becsülte a filmet. A történet Bókay János nagy sikerű vígjátékának igényes és ízléses filmváltozata, mely eltér a harmincas években sikeressé vált szerelmi karriertörténet modelljétől. A film egy férfi utolsó szerelmét állítja középpontba, melyhez a kor erkölcsi normái szerint már nincs joga. Hamza sikeresen bizonyította, hogy ismert komikusok, csattanós „bemondások”, olcsó bohózati eszközök nélkül, pusztán az élet komikus helyzeteinek kiaknázásával is lehet ízléses vígjátékot készíteni.
Hamza rendezőként öt magyar vígjátékot is jegyzett, melyek közül az Egy szoknya egy nadrágot és a Gyurkovics fiúkat korábban már láthatta a Filmklub közönsége a múzeumban. A Ragaszkodom a szerelemhez vetítése előtt ezek korabeli fogadtatásáról is szó esik, a Liska József Szakközépiskola színjátszói a bemutatók idejében megjelent filmkritikákat idézik majd meg.
Külön élményt jelenthet a látogatóknak, hogy a Filmklub helyszíne ezúttal is a múzeum Különös találkozás című állandó kiállítása lesz, mely Hamza D. Ákos filmművészeti munkásságának tartalmas és látványos bemutatásával egyedülálló betekintést nyújt az 1940-es évek filmes világába.

Hamza Filmklub - 2012. július 31., kedd 17 óra
Helyszín:
Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria (Jászberény, Gyöngyösi út 7.)
Program:
17 óra: Hamza-vígjátékok korabeli kritikái - előadják a Liska József SzKI és Gimnázium színjátszói
17.30 óra: Filmvetítés: Ragaszkodom a szerelemhez (1943) – rendezte: Hamza D. Ákos

A korlátozott számú férőhely okán a vetítésen a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.
A belépődíj 400 Ft, mely az állandó kiállítások megtekintésére is jogosít.

Szeretettel várunk mindenkit!

www.facebook.com/hamzamuzeum
www.facebook.com/kulonostalalkozas

Korábbi Hamza Filmklubokról fotók láthatók a honlap Galériájában!

* * *

 
Jászsági múzeumpedagógiai fórum - 2012. június 29. Nyomtatás Facebook share

 A jászberényi Hamza Múzeum és Jász Galéria Közalapítvány, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Múzeumok Igazgatósága, valamint a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ 2012. június 29-én délután tartotta JÁSZSÁGI MÚZEUMPEDAGÓGIAI FÓRUMÁT a Hamza Gyűjtemény és Jász Galériában, az alábbi programmal:

14 óra: Góg Zoltán igazgató: Köszöntő
14.10: Szabó Erzsébet az OptiKaland-program vezetője: Alkotói és befogadói készségek fejlesztése a múzeum gyermekfoglalkozásain
14.30: Gurzó K. Enikő művészettörténész: Különös találkozások – a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria állandó kiállításairól
14.50: Jakab Lászlóné koordinátori referens, a MOKK munkatársa: Iskolák és múzeumok partnersége – pályázatok, lehetőségek
15.10: Kötetlen beszélgetés a résztvevőkkel, a kiállítások megtekintése

 Az eseményen készült fotók megtekinthetők a Galériában vagy IDE KATTINTVA!

* * *

 
Soós Andrea öltözékkollekciójának darabjai 2012. június 15-től 22-ig láthatók! Nyomtatás Facebook share

A jászberényi születésű Soós Andrea képző- és iparművész munkáit a Múzeumok Éjszakáján mutattuk be a közönségnek. 

 A mainz-i Johannes Gutenberg Egyetemen diplomát szerzett alkotó a képző-, az ipar- és a fotóművészet terén egyaránt tevékenykedik.

A múzeum látogatói az idei GOMBOLD ÚJRA! 2.0 című országos pályázaton döntős (Fóris Barbarával közösen készített) két munkáját tekinthették meg egy héten át Hamza Lehel Mária divatrajzainak méltó kiegészítéseképpen. Mint ismeretes, az említett pályázaton a hagyományos magyar viselet értékeiből kellett a jelentkezőknek korszerű, hordható öltözetet kreálniuk. 

* * *

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 Következő > Utolsó >>

Eredmények 10 - 18 / 58