Kezdőlap - Aktualitások arrow Kölcsönözhető kiállítások arrow Hamza Lehel Mária (1906-1997) divatrajz kiállítása

Hamza Lehel Mária (1906-1997) divatrajz kiállítása Nyomtatás Facebook share

Hamza Lehel Mária mintegy 400 divatrajza, valamint néhány kosztümterve lelhető fel a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria gyűjteményében, melyek döntően az 1940-es évek végétől az 1960-as évek közepéig követik nyomon a női divat alakulását. Ezen időszak különböző divatirányzatait illetve azok egyénített modelljeit mutatja be a kiállítás. Egy, a divatrajzokból válogatott állandó kiállítás a Hamza Gyűjtemény és Jász Galériában jelenleg is látható.

Hamza Lehel Mária
(Budapest, 1906. november 17. - Peveragno (Olaszország) 1997. február 11.)

Divattervező, újságíró. Budapesten született. Szülei a kor ismert művészei voltak: édesapja Lehel Ferenc festőművész, esztéta, művészeti író, Csontváry Kosztka Tivadar első magyarországi méltatója; édesanyja Lehel Mária festőművész, Ferenczy Károly tanítványa.
Hamza Lehel Mária 1924-től Párizsba költözött családjával: elsőként francia lapok közölték divatrajzait. Itt kötött házasságot Hamza Dezső Ákos festőművésszel, akivel 1935-ben visszatért Magyarországra, s folytatta divattervezői munkáját. Munkatársa volt az "Otthonunk" az "Új idők" c. újságoknak és a "Star" c. filmszínházi lapnak is. Számtalan film kosztüm- és díszletterve az ő munkáját dicséri.
1946-től újra Párizsban, később Rómában, majd 1953-tól Brazíliában folytatta munkáját. Rajzai többek között a "Diario di Sao Paulo", a "Correrio Paulistan" c. lapokban jelentek meg; ezalatt a Sirs áruházlánc bevásárlójaként is tevékenykedett:
a leghíresebb európai divatcégekkel állt kapcsolatban (Cristian Dior, Coco Chanel, Pierre Carden, Nina Ricci).
Mint újságíró részt vett a legnagyobb divatbemutatókon, s tapasztalataival, továbbfejlesztett modelljeivel alakította a brazíliai divatot. Az Újságírói Szindikátus tagjaként "Női szemmel" c. rovatot indított a dél-amerikai Magyar Hírlapban, amiért kitüntetésben is részesült. A Hamza Múzeum Alapítvány 1997-ben a „Női szemmel” című füzetben jelentette meg válogatott publicisztikáit.

Hamza Lehel Mária divatrajzai a Galériában...

Anyag: papír, guache
Méret: 50x70 cm-es egységes paszpartuval és plexivel ellátott tábla
Darabszám: 30 db táblán 59 grafika
Keletkezés: 1948-1965
Kiállítva: 2009. április 6. – 2009. április 15. - Debrecen, Déri Múzeum

 
< Előző