Litkei József színvilága - 2010. július 20-31. Nyomtatás Facebook share

Litkei József festőművész,
az Iparművészeti Főiskola egykori tanárának
kiállítása

A tárlat anyaga válogatás a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria, valamint a Jász Múzeum gyűjteményéből, illetve Litkeiné Fábián Rózsa festőművész kollekciójából. A mester teljes életművébe betekintést nyújtó kiállítást 2010. július 31-ig láthatta a közönség a jászberényi Jászkürt Fogadóban.
A kiállítást július 20-án délután Papp Oszkár, Kossuth-díjas festőművész nyitotta meg.
.
Litkei József monográfiája megvásárolható a múzeumban!
(A kötetről bővebb információ a "Kiadványaink" menüpontban olvasható.)
.
A művészről és a kiállításról bővebben a "Tovább"-ra kattintva olvashatnak:

Litkei József (1924-1988) 

A neves festő és grafikus Jászberényben született 1924. március 14-én. Cseh Miklós és Nagy László mellett 1947-ben részt vállalt a Dési Huber István Népi Kollégium megalapításában. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1951-ben végzett Bernáth Aurél, Bencze László és Poór Bertalan növendékeként, ám a szakmai körök figyelmét az 1958-ban kiírt ex libris pályázaton vonta magára újszerű technikai megoldásaival. Nyugdíjazásáig a Magyar Iparművészeti Főiskola elismert alakrajz tanáraként dolgozott. Sokirányú érdeklődésénél fogva festményeinek és grafikáinak tárgya a cselekvő ember, a természeti környezet, a csendélet, valamint a portré. Lírai hangvételű képeinek zöme realista igénnyel és konstruktív szerkesztettséggel készült. Szitanyomatait a szín-, forma- és folthatások harmonikus egysége határozza meg, hagyományos méretű, sorozattá nemesedett bőrképeit pedig különböző módszerek kevert használatával kivitelezte.

„Litkei József tehetsége vitathatatlan, hisz természetes volt az a pálya, amely szellemét és lelkét kezével összekötötte. Szorgalma példamutatónak nevezhető. Nem voltak üres percei, mindig rajzolt, gyúrt, formázott valamit. A dolgos munkásélet folyamata választott hivatásának etikai és gyakorlati fundamentumát adta, olyan embert és alkotót jellemzett, aki szuverén módon szemlélte a világot, és egyéni válaszokat adott a látottakról a benne megfogalmazódott kérdésekre” – írta róla 2003-ban Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria címzetes főigazgatója.

 

A kiállítást támogatták:

Litkeiné Fábián Rózsa (Budapest)

Déryné Művelődési Központ (Jászberény)

Jász Múzeum (Jászberény) 

Jászsági Képzőművészet-barátok Egyesülete (Jászberény)

Az esemény főszervezője: a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria

 

 
< Előző   Következő >