Kezdőlap - Aktualitások arrow Archívum arrow Makay és kortársai - 20. századi jászsági képzőművészek kiállítása

Makay és kortársai - 20. századi jászsági képzőművészek kiállítása Nyomtatás Facebook share

2011. július 22. - augusztus 13.

Helyszín: Városi Bíróság díszterme (Jászberény, Lehel vezér tér 15.)

A Jászság képzőművészete a 20. században bontakozott ki, s főként az alföldi iskolák hagyományait követte, ezek közül is a szolnokihoz kapcsolódott leginkább. Képviselőinek zöme nem ezen a vidéken élte le életét, sőt, volt, aki Párizsban próbált szerencsét – sikerrel (Bertalan Albert, Beöthy István). Azok egyike viszont, akik – dacolva a vidéki lét buktatóival – ragaszkodtak szülőföldjükhöz, Makay József volt, akinek az idén ősszel emléktáblát is avatunk Jászberényben.
Jelen kiállításunk anyagát igyekeztünk úgy összeállítani, hogy átfogó képet nyújtson a régió múlt századi képzőművészeti életéről, ezért van jelen az összeállításban több műfaj, illetve művészeti ág, és nem utolsó sorban: alkotó.

A kiállítók:
Bakky Sándor, Benke László, Bertalan Albert, Bethlenfalvi Simon Ferenc, Bundschuh Ottó, Chiovini Ferenc, Csete Balázs, Csikó Sándor, Gácsi Mihály, Gálffy Béla, Gecse Árpád, Gy. Riba János, Hamza D. Ákos, Horváth István, Kocsis László, Kozmóczki Géza, Laki Ida, Litkei József, Makay József, Mihály Béla, Orosz Gellért, Rácz Kálmán, Sáros András, Váradi Kornél, Vuics István

A tárlat július 22-i megnyitóján Góg Zoltán, a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria igazgatója üdvözölte a vendégeket, majd Szikra István, a Hamza Múzeum és Jász Galéria Közalapítvány kuratóriumának alelnöke mondta el köszöntőjét. A kiállítást Gurzó K. Enikő művészettörténész, a tárlat  rendezője ajánlotta a közönség figyelmébe (megnyitó szavai itt olvashatók). A rendezvényt Sisa Balázs jászberényi művész csellójátéka színesítette. A megnyitón készült fotók a "Galéria" menüpontban tekinthetők meg.

Makay József élete és festészete című monográfia, valamint a múzeum több, a kiállító művészekhez kapcsolódó kiadványa megvásárolható vagy megrendelhető postai úton a múzeum elérhetőségein. A könyvek megtekinthetők a "Kiadványaink" menüpontban.


A tárlat nem valósulhatott volna meg a következő intézmények közreműködése nélkül:

Jászberény Város Önkormányzata
Alattyán Község Önkormányzata és Gecse Árpád Emlékház

Művelődési Központ és Vágó Pál Emlékház - Jászapáti
Palotásy János Zeneiskola - Jászberény
A Művelődés Háza és Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény - Jászkisér
Horváth Péter Helytörténeti Gyűjtemény  és Laki Ida Képtár - Jászjákóhalma
Damjanich János Múzeum - Szolnok

Külön köszönet illeti a magángyűjtőket, akik értékes felajánlásaikkal segítették kiállításunkat, Velkeiné Pócz Ilona tanárnőt, valamint Bagosi Zoltán, Fodor István Ferenc és Pólya Ferenc urakat, akik számos nélkülözhetetlen adatot bocsátottak rendelkezésünkre.

*

A kiállítás a „Jászberény funkcióbővítő integrált településközpont fejlesztése” című pályázat keretében kerül megrendezésre. (ÉAOP-5.1.1/D-2F-2009-0003)

  

 * * *

 
< Előző   Következő >