Kezdõlap - Aktualitások arrow Archívum arrow Örökölt üzenet - a Kulturális Örökség Napjai 2012

Örökölt üzenet - a Kulturális Örökség Napjai 2012 Nyomtats Facebook share
  2012. szeptember 15., szombat 16 óra
Helyszín: Hamza Gyûjtemény és Jász Galéria (Jászberény, Gyöngyösi út 7.)

16 óra: Jászberényi mozitörténet – elõadás (Kiss Erika helytörténeti kutató, újságíró)
16.30 óra:  A western és a kalandfilm – tárlatvezetés a filmtörténeti kiállításban (Gurzó K. Enikõ történész)
17 óra: Filmvetítés - Ördöglovas (1943)
Szereplõk: Benkõ Gyula, Fényes Alice, Kiss Manyi
Rendezõ: Hamza D. Ákos
.
A film tartalma:
Sándor Móricz gróf, akit lovasbravúrjai miatt országszerte Ördöglovasnak neveznek, lépcsõn vágtat fel a Sándor-palotába haldokló apjához. Közben átugrat Metternich Leontine hercegnõ hintója felett. A nemes hölgy ettõl kezdve képtelen elfeledni a magyar lovast. Legközelebb Olaszországban gyõzõdhet meg a gróf bátorságáról, amikor a daliás fõúr útonálló banditáktól menti meg. A két fiatal természetesen egymásba szeret, házasságukat Metternich kancellár igyekszik megakadályozni...
Az állandó kiállítások látogatása egész nap ingyenes, illetve az elõadásokra és a vetítésre is díjtalan a belépés! A korlátozott férõhelyek okán a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

www.facebook.com/hamzamuzeum
www.facebook.com/kulonostalalkozas
www.oroksegnapok.hu

A rendezvénynek helyt adó épület a Brazíliából hazatelepült festõ, szobrász és filmrendezõ Hamza D. Ákos utolsó lakhelye. 1995 óta az ingatlanban a mûvészházaspár hagyatékát gondozó múzeum mûködik, végakaratuknak megfelelõen. Itt nyílt meg 2011 novemberében az a Különös találkozás címû szemipermanens tárlat, amely hiánypótló jelleggel Hamza külföldön is elismert filmrendezõi, gyártásvezetõi tevékenységét ismerteti meg a nagyérdemûvel. A kiállított stand- és werkfotók, filmkritikák, plakátok, újságcikkek, személyes, illetve a kor hangulatát idézõ tárgyak így egyedülálló betekintést nyújtanak az 1940-es évek filmes világába. Az intézmény névadójának festészetébõl az Úton címû válogatás nyújt ízelítõt, divattervezõ feleségének munkásságába és a kor divatirányzataiba az 1950-as, 60-as években született grafikák engedik bepillantani a látogatót.

 

 
< Elz   Kvetkez >