Kezdőlap - Aktualitások arrow Archívum arrow Örökölt üzenet - a Kulturális Örökség Napjai 2012

Örökölt üzenet - a Kulturális Örökség Napjai 2012 Nyomtatás Facebook share
  2012. szeptember 15., szombat 16 óra
Helyszín: Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria (Jászberény, Gyöngyösi út 7.)

16 óra: Jászberényi mozitörténet – előadás (Kiss Erika helytörténeti kutató, újságíró)
16.30 óra:  A western és a kalandfilm – tárlatvezetés a filmtörténeti kiállításban (Gurzó K. Enikő történész)
17 óra: Filmvetítés - Ördöglovas (1943)
Szereplők: Benkő Gyula, Fényes Alice, Kiss Manyi
Rendező: Hamza D. Ákos
.
A film tartalma:
Sándor Móricz gróf, akit lovasbravúrjai miatt országszerte Ördöglovasnak neveznek, lépcsőn vágtat fel a Sándor-palotába haldokló apjához. Közben átugrat Metternich Leontine hercegnő hintója felett. A nemes hölgy ettől kezdve képtelen elfeledni a magyar lovast. Legközelebb Olaszországban győződhet meg a gróf bátorságáról, amikor a daliás főúr útonálló banditáktól menti meg. A két fiatal természetesen egymásba szeret, házasságukat Metternich kancellár igyekszik megakadályozni...
Az állandó kiállítások látogatása egész nap ingyenes, illetve az előadásokra és a vetítésre is díjtalan a belépés! A korlátozott férőhelyek okán a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

www.facebook.com/hamzamuzeum
www.facebook.com/kulonostalalkozas
www.oroksegnapok.hu

A rendezvénynek helyt adó épület a Brazíliából hazatelepült festő, szobrász és filmrendező Hamza D. Ákos utolsó lakhelye. 1995 óta az ingatlanban a művészházaspár hagyatékát gondozó múzeum működik, végakaratuknak megfelelően. Itt nyílt meg 2011 novemberében az a Különös találkozás című szemipermanens tárlat, amely hiánypótló jelleggel Hamza külföldön is elismert filmrendezői, gyártásvezetői tevékenységét ismerteti meg a nagyérdeművel. A kiállított stand- és werkfotók, filmkritikák, plakátok, újságcikkek, személyes, illetve a kor hangulatát idéző tárgyak így egyedülálló betekintést nyújtanak az 1940-es évek filmes világába. Az intézmény névadójának festészetéből az Úton című válogatás nyújt ízelítőt, divattervező feleségének munkásságába és a kor divatirányzataiba az 1950-as, 60-as években született grafikák engedik bepillantani a látogatót.

 

 
< Előző   Következő >