Kezdõlap - Aktualitások arrow Állandó kiállítások arrow Tropicália. Két Hamza a trópusokon

Tropicália. Két Hamza a trópusokon Nyomtats Facebook share

A napfény és a bossa nova jegyében új állandó kiállítással jelentkezett 2014. április 5-én a Hamza Gyûjtemény és Jász Galéria. A Tropicália. Két Hamza a trópusokon címû tárlat a Hamza-házaspár közel negyven évi brazíliai munkásságára, az élményalapú, aktív múzeumlátogatásra helyezi a hangsúlyt.

Bár Hamza D. Ákos és felesége, Hamza Lehel Mária filmtörténetben betöltött szerepe szervesen beépül a közönség elé tárt anyagegyüttesbe, az alkotók latin-amerikai mindennapjaiba ezúttal fõként divatrajzok, olajképek és dokumentumfilmek által kap bepillantást a közönség.

A festõ Hamza címadó Topicália-sorozata annak a mozgalomnak a jegyében született, amely az 1960-as évek végén néhány ifjú értelmiségi irányításával bontakozott ki Bahia tartományban. A hippi szubkultúrából merítõ tropicalismo fõként a zenében jelentkezett, a pszichedelikus rock elemeit vegyítette a brazil õslakósok népzenéjével, végül a bossa nova megjelenéséhez, illetve egy teljesen új, avantgárd életszemlélet kibontakozásához vezetett. A képzõmûvészetben Hélio Oiticica képviselte elsõként a tropicáliát: stílusa Hamza D. Ákosra is hatással volt.

Hamzáék a második világháború után hagyták el Budapestet. Elõbb Párizsban, majd Rómában és Genovában éltek, dolgoztak, aztán sok más magyar filmeshez hasonlóan Brazíliában vállaltak munkát. São Paulóban közel negyven esztendeig vettek részt a magyar kolónia egyesületeinek tevékenységében. Bár sikerült alkalmazkodniuk a helyi viszonyokhoz, 1989-ban úgy döntöttek, hazatérnek.

Hamza D. Ákos Jászberényben hunyt el, felesége, a Csontváry-kutató Lehel Ferenc leánya pedig Peveragnóban, Észak-Olaszországban. A közgyûjtemény új állandó kiállítása teljes életútjukba bepillantást nyújt.

(A mozgó képanyag Hamza D. Ákos Ki ölte meg Annabellát címû
brazil krimijének felhasználásával készült.
 

A tárlat megértését és élvezetét több audiovizuális elem (ismeretterjesztõ film, dalválogatás) segíti.

Mindenikük szerves részét képezi az összeállításnak. Amennyiben látogatásukkor nem hozzáférhetõk, igényeljék a szolgálatos múzeumi alkalmazottól. 

A kiállítást rendezte Gurzó K. Enikõ mûvészettörténész. 

 
Kvetkez >