Kezdőlap - Aktualitások arrow Kölcsönözhető kiállítások arrow Hamza Studio: A jászszentandrási Aba-Novák freskók - fotókiállítás

Hamza Studio: A jászszentandrási Aba-Novák freskók - fotókiállítás Nyomtatás Facebook share
 Demény Andrea: Részlet Az utolsó ítélet című freskórólA Jászság talán legismertebb, legfeldolgozottabb műalkotás-együttese a jászszentandrási templom falfestményei, melyet Chiovini Ferenc és Aba-Novák Vilmos készített 1933-ban. Aba-Novák freskói a szentélyben és a diadalíven helyezkednek el, s többek között a Szent Kereszt legendáját, paradicsomi jelenetet, Jézust tanítványai körében, a Keresztutat, Krisztus levételét a keresztről és az Utolsó ítéletet ábrázolják.
A Hamza Múzeum és Jász Galéria Közalapítvány 2006-ban, Aba-Novák Vilmos halálának 65. évfordulója tiszteletére a fiatal alkotókból álló Hamza Studio tagjai számára meghívásos fotópályázatot hirdetett, melyen Bartos Kinga, Beluzsár Csaba, Demény Andrea, Mihalik Judit, Nagy Ildikó, Nagy Tamás, Papp Anett, Szabó Lívia és Szabóné Lengyel Eszter vettek részt. A pályázat célja a jászszentandrási templomban található Aba-Novák freskók a hagyományostól eltérő, szokatlan nézőpontokból készült fényképekkel történő bemutatása volt. Az elkészült képekből gazdag kiállítási anyag gyűlt össze, mely a freskók apró részleteinek, nagyobb egységeinek és egészének bemutatásával, e kivételes műalkotás minden szépségét a szemlélő elé tárja.

  Bartos Kinga: Részlet a szentély jobboldali freskójáról

Anyag: fotók

Méret: egységesen paszpartuzva; 26 db. 50x70 cm, 2 db. 50x60 cm, 2 db. 30x40 cm

Darabszám: 30 db.

Keletkezés: 2006

Kiállítva:
2006. július 26. – 2006. szeptember 17. – Jászberény, Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria
2009. január 23. - 2009. február 6. - Jászárokszállás, Petőfi Művelődési Ház

 
< Előző   Következő >