Kezdőlap - Aktualitások arrow Múzeumpedagógia

Múzeumpedagógiai foglalkozások a Hamza Gyűjtemény és Jász Galériában Nyomtatás Facebook share
 
„Mindenféle művészeti hagyaték értékét az idő határozza meg. A művész halála után néha csak évtizedek múlva tud az utókor biztos ítéletet formálni: főleg korunkban, amikor a művészeti igények és irányok szüntelen változnak. Ezért kérem, várják meg és a képek számára is biztosítsák ennek az időnek zavartalan elmúltát. Bár bennem határozottan él a remény, hogy képeim – főleg a fiatalok körében – már előbb is igaz barátokra találnak.”
Hamza D. Ákos

A Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria programjai között 2007 óta szerepel rendszeresen múzeumpedagógiai tevékenység.
Az idei tanévben több tematikus múzeumpedagógiai foglalkozást is tervezünk az állandó és időszaki kiállításainkra építkezve. Gyűjteményünk főként képzőművészeti alkotásokból áll, ezért óráinkkal a rajz és vizuális kommunikáció tantárgy nevelési céljait tudjuk elsősorban segíteni, illetve az órai tananyagot kiegészíteni.
Pályázatok útján igyekszünk a tanév során ingyenes programokat is kínálni az iskoláknak.
Ezt a tájékoztató füzetet azért készítettük, hogy a rajz szakos kollégák láthassák a múzeumi óráink adta lehetőségeket és tantervükbe beépíthessék ezeket a rendhagyó órákat.
A füzetben megjelenő óratervezeteken túl közös megbeszélés alapján természetesen más témájú órákat is tudunk egyeztetni a kollégákkal. Az újabb időszaki kiállításunkhoz kapcsolódó múzeumi órákról folyamatos tájékoztatást nyújtunk számukra.
A Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria idei évben útjára indította Műhelytitkaink című ismeretterjesztő sorozatát.
A szombat délutáni programunk során egy-egy művészeti technikát elemeznek a múzeum munkatársai és meghívott előadói, majd műhelymunka keretében a résztvevők ki is próbálhatják azokat. Az eseményekhez mini tárlatot is szervez a múzeum, ahol kortárs alkotók témába vágó munkáit láthatják a látogatók. A kiállításokra építve a tárlat időtartama alatt aktuális múzeumpedagógiai órák várják az érdeklődő iskolás csoportokat.