Kezdőlap - Aktualitások arrow Kölcsönözhető kiállítások arrow Litkei József (1924-1988) válogatott művei

Litkei József (1924-1988) válogatott művei Nyomtatás Facebook share

Litkei József: Körték2004-ben 20 db Litkei-művel gazdagodott a Hamza Múzeum gyűjteménye. Az 1958 és 1985 között készült alkotások között főként szitanyomatokat és akvarelleket találhatunk. A leginkább a plein air irányzatot követő jászsági festők többségétől eltérően Litkei József gazdag életművében absztrakt és figurális képek egyaránt fellelhetők. A múzeum állandó kiállításán jelenleg két alkotása látható.

 

Litkei József
(Jászberény, 1924. márc. 14. – Budapest, 1988. jan. 24.)

Festő, grafikus. Cseh Miklóssal és Nagy Lászlóval együtt 1947-ben megalapította a Dési Huber István Népi Kollégiumot. A MKF-n 1951-ben végzett, Bernáth Aurél, Bencze László és Poór Bertalan növendékeként.

Litkei József: Rózsaszín átfedések1951-1984-ig, nyugdíjba vonulásáig az Iparművészeti Főiskola alakrajz tanára volt. A tanítással egyidejűleg elmélyülten foglalkoztatták szakmai témák, technikai problémák: nagyméretű akvarellek, gobelinek, üvegablak, mozaik és bőr kompozíciók. Ösztöndíjjal járt a Szovjetunióban, Romániában, Csehszlovákiában, az NDK-ban, Olaszországban és az NSZK-ban. Az FKMS által 1958-ban kiírt ex libris pályázaton indulva újszerű technikai megoldásaival vonta magára a figyelmet, és I. díjat nyert. Sokirányú érdeklődésénél fogva festményeinek, grafikáinak tárgya táj- és munkaábrázolás, csendélet, valamint portré. A látványból kiinduló képei realista igénnyel és konstruktív szerkesztettséggel készültek. Szitanyomataira a szín, forma és folthatások harmonikus egysége a jellemző.

Az Iparművészeti Vállalat 1970-ben megrendezett kiállításán domborított bőrdobozával nyert díjat. A Budavári Palotában 1972-ben rendezett Centenáriumi ajándéktárgyak kiállításon bőrdomborítású faliképével az I. díjat érdemelte ki. Állandóan szerepelt a nagy Nemzeti Kiállításon, és az Egri Akvarell Biennálékon, ahol több ízben I. díjat nyert.

Anyag: papír-akvarell; papír-szitanyomat; papír-monotypia
Méret: egységesen paszpartuzva, keretezve, üvegezve; 75x105cm – 75x65cm
Darabszám: 19 db.
Keletkezés: 1958-1985
Kiállítva: -

 
< Előző   Következő >