Frontpage - Topicalities

Frontpage - Topicalities
Mozaik Múzeumtúra Print Facebook share
There are no translations available

A Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria az idei évben csatlakozott a Mozaik Múzeumtúra programhoz, amelyben már közel 400 múzeum és kiállítóhely vesz részt.
A Mozaik Múzeumtúra alapvető célja a közgyűjtemények népszerűsítése és a múzeumok sokszínű kulturális kínálatának megismertetése, amelynek nemzeti identitásunk erősítésében is lényeges szerepe van.
A program elsődleges célcsoportja a 8–16 év közötti fiatal korosztály, de a szervezők bíznak benne, hogy a felnőtt lakosságot is sikerül megszólítaniuk.
A 2014-ben lezajlott program leghangsúlyosabb eleme, a matricagyűjtő játék jelentősen átalakulva, ezúttal határidő nélkül, egyszerűbb szabályokkal és online felületen folytatódik.
A szervezők emellett néhány speciális programelemmel is készülnek, mint például az ’56-os Múzeumtúra, amely az 1956-os forradalom emlékévéhez és a hozzá kötődő kiállításokhoz kapcsolódik. A Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület közreműködésével megvalósított túra pedig Debrecen és Vác nevezetességeit járja körül.

Múzeumunkról a Mozaik Múzeumtúra honlapján az alábbi linken olvashatnak:
http://www.mozaikmuzeumtura.hu/Hamza_Gyujtemeny_es_Jasz_Galeria

A játék a Mozaik Múzeumtúra mobil alkalmazáson keresztül játszható, amit az alábbi linkekről tud letölteni:
 

http://bit.ly/MozaikMuzeumtura_Android 

http://bit.ly/MozaikMuzeumtura_iOS  

 


 

 
A Hamza Múzeum rajzszakkörének kiállítása Print Facebook share
There are no translations available

A Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria a tavalyi tanévben rajzszakkört indított a 13-18 éves korosztály számára. A foglalkozásokon a klasszikus rajztanulási módszerrel ismerkedtek meg a diákok, különböző művészeti technikák elsajátításán keresztül. A főként csendéletekből álló válogatást október 1-jétől tekinthetik meg a Hamza Múzeum gyöngyösi úti épületében.

 

Kiállítók:
Galbács Attila
Kis Henrietta
Kiss Tímea
Kovács Karina
Rajna Gergő

 

A kiállítás időpontja:
2016. október 1. 15 óra

 

A kiállítás megtekinthető 2016. november 3-ig, a múzeum nyitvatartási idejében.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

 

 

 
Múzeumok, Galériák éjjel-nappal Jászberényben Print Facebook share
There are no translations available

 
Galériabusz Print Facebook share
There are no translations available

A Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria munkatársai rendszeresen szerveznek kirándulásokat művészeti kiállításokra. Idei első Galériabuszukkal 2016. június 11-én a 20. század legnagyobb hatású művészének szentelt, Picasso Alakváltozások, 1895–1972 című tárlat megtekintésére invitálják a jászberényi művészetkedvelőket.

A Magyar Nemzeti Galériában látható nagyszabású kiállítást a párizsi Musée national Picasso-Paris-val együttműködésben szervezte a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria.

A száz műalkotást, festményeket, valamint rajzokat és szobrokat bemutató kiállítás Picasso életművének valamennyi periódusát felöleli, ugyanakkor egy kiemelt téma - az emberi alak megformálásának folyamatos változása - köré szerveződik.
A több mint hét évtizedet átölelő életmű megtekintése tartalmas szórakozást kínál!

A Galériabuszra május 31-ig lehet jelentkezni a Hamza Múzeumban, illetve az alábbi elérhetőségeken: T: 57/503-260, e-mail: This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it .com.

 

 


 

 

 
Műhelytitkaink sorozat 8. része Print Facebook share
There are no translations available

Tavaly új ismeretterjesztő sorozatot indított útjára a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria, Műhelytitkaink címmel. A szombat délelőtti foglalkozások során egy-egy művészeti technikát elemeznek a múzeum munkatársai és meghívott előadói, majd a résztvevők ki is próbálhatják azt. Az eseményekhez mini tárlatot is szervez a múzeum, ahol alkotók témába vágó munkáit láthatják a látogatók. 

A Műhelytitkaink sorozat 8. részében a tojástempera technikáját ismertetjük.
Bíró Boglárka kiállításának megnyitóját követően műhelymunka várja az érdeklődőket. Az alkotó bemutatja a festék elkészítésének módját és a technikát a gyakorlatban.

 

 
 
 
 
 
 
A technikához kapcsolódóan múzeumpedagógiai órákkal várjuk az iskolás csoportokat.


 
Magyar Költészet Napja Print Facebook share
There are no translations available

Hagyományaihoz híven a jászberényi Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria a Magyar Költészet Napja alkalmából versillusztrációk készítésére ösztönző alkotópályázatot hirdetett 14-18 év közötti diákok számára. 
Az idei évben olyan kiállítást nyithattunk meg a fiatalok munkáiból, ahol egy József Attila díjas költőnő versének illusztrációi láthatóak a falakon.
A diákoknak a 90 éve született Bede Anna költő, műfordító Vers a világ című költeményének hangulatát, üzenetét kellett ábrázolni a képzőművészet eszközeivel.
 
 
 
 
Bede Anna neve ismerősen csenghet egy kötelező Mikszáth novellából, melynek címe Bede Anna tartozása, de nem ugyanarról a személyről     beszélünk, hiszen ez a kisnovella 1882-ben került kiadásra a Jó palócok című kötetben, míg a szóban forgó költőnő több, mint fél évszázaddal később egészen más szegmensét gyarapította magyar irodalmunknak munkásságával. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy sokat „lerótt” elődje tartozásából, hiszen 10 verseskötete mellett számos klasszikus irodalmi mű magyar szövegét köszönhetjük Neki. A József Attila díjon kívül számos elismerést kapott; 1984-ben az Európai Könyvkiadó nívódíját, illetve 2001-ben sokoldalú, magas színvonalú műfordítói munkásságáért, a női sors sajátosságait megéneklő, emberközpontú költészetéért a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.
 
Vers a világ című költeménye azon túl, hogy költői hitvallásáról szól, bemutatja a vers születését, alakulását, képekké és rímekké formálódásának a folyamatát. 

 
Idén négy iskolából érkeztek intézményünkbe pályaművek. A beérkezett 62 alkotásból egy háromtagú zsűri válogatta ki a kiállításra alkalmas alkotásokat. 
A zsűri elnöke: 
Bartos Kinga, festő, grafikus, a Gyakorló Általános Iskola rajzpedagógusa
A zsűri tagjai: 
Farkas Edit, a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria igazgatója
Kerekné Mihalik Judit, a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria rajzpedagógusa 

A kiállításra szánt 21 mű egy igen jó színvonalú tárlattal mutatja be a környékbeli fiatalok művészeti irányú érzékenységét. 

A zsűri a pályázati kiírás mellett a díjak megállapításánál figyelembe vette az egyéni megoldásokat, a vers és a pályamunka szoros kapcsolatát és hogy a választott technikát milyen színvonalon használta a pályázó. 
 
 
 
 Díjazottak:

I. helyezett: Nagy Fanni (Lehel Vezér Gimnázium) 
 
II. helyezett: Nemes Vivien (NagyboldogasszonyKéttannyelvű Katolikus Általános Iskola és Gimnázium)  
 
III. helyezett: Burai Nóra (Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium, Szakképző Iskola, Kollégium) 
                Klinkó Brigitta (Lehel Vezér Gimnázium)
 
Különdíj: Gulyás Villő (Lehel Vezér Gimnázium)
                Szappanos Tímea (Lehel Vezér Gimnázium)

Gratulálunk a diákoknak és felkészítő tanáraiknak!
Bízunk benne, hogy a következő évben is minél többen részt vesznek pályázatunkon!

A fiatalok munkáit bemutató kiállítás megtekinthető május 11-ig a múzeum nyitvatartási idejében!
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 Next > End >>

Results 43 - 52 of 67