Kezdőlap - Aktualitások

Műhelytitkaink sorozat 8. része Nyomtatás Facebook share

Tavaly új ismeretterjesztő sorozatot indított útjára a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria, Műhelytitkaink címmel. A szombat délelőtti foglalkozások során egy-egy művészeti technikát elemeznek a múzeum munkatársai és meghívott előadói, majd a résztvevők ki is próbálhatják azt. Az eseményekhez mini tárlatot is szervez a múzeum, ahol alkotók témába vágó munkáit láthatják a látogatók. 

A Műhelytitkaink sorozat 8. részében a tojástempera technikáját ismertetjük.
Bíró Boglárka kiállításának megnyitóját követően műhelymunka várja az érdeklődőket. Az alkotó bemutatja a festék elkészítésének módját és a technikát a gyakorlatban.

 

 
 
 
 
 
 
A technikához kapcsolódóan múzeumpedagógiai órákkal várjuk az iskolás csoportokat.


 
Magyar Költészet Napja Nyomtatás Facebook share
Hagyományaihoz híven a jászberényi Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria a Magyar Költészet Napja alkalmából versillusztrációk készítésére ösztönző alkotópályázatot hirdetett 14-18 év közötti diákok számára. 
Az idei évben olyan kiállítást nyithattunk meg a fiatalok munkáiból, ahol egy József Attila díjas költőnő versének illusztrációi láthatóak a falakon.
A diákoknak a 90 éve született Bede Anna költő, műfordító Vers a világ című költeményének hangulatát, üzenetét kellett ábrázolni a képzőművészet eszközeivel.
 
 
 
 
Bede Anna neve ismerősen csenghet egy kötelező Mikszáth novellából, melynek címe Bede Anna tartozása, de nem ugyanarról a személyről     beszélünk, hiszen ez a kisnovella 1882-ben került kiadásra a Jó palócok című kötetben, míg a szóban forgó költőnő több, mint fél évszázaddal később egészen más szegmensét gyarapította magyar irodalmunknak munkásságával. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy sokat „lerótt” elődje tartozásából, hiszen 10 verseskötete mellett számos klasszikus irodalmi mű magyar szövegét köszönhetjük Neki. A József Attila díjon kívül számos elismerést kapott; 1984-ben az Európai Könyvkiadó nívódíját, illetve 2001-ben sokoldalú, magas színvonalú műfordítói munkásságáért, a női sors sajátosságait megéneklő, emberközpontú költészetéért a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.
 
Vers a világ című költeménye azon túl, hogy költői hitvallásáról szól, bemutatja a vers születését, alakulását, képekké és rímekké formálódásának a folyamatát. 

 
Idén négy iskolából érkeztek intézményünkbe pályaművek. A beérkezett 62 alkotásból egy háromtagú zsűri válogatta ki a kiállításra alkalmas alkotásokat. 
A zsűri elnöke: 
Bartos Kinga, festő, grafikus, a Gyakorló Általános Iskola rajzpedagógusa
A zsűri tagjai: 
Farkas Edit, a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria igazgatója
Kerekné Mihalik Judit, a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria rajzpedagógusa 

A kiállításra szánt 21 mű egy igen jó színvonalú tárlattal mutatja be a környékbeli fiatalok művészeti irányú érzékenységét. 

A zsűri a pályázati kiírás mellett a díjak megállapításánál figyelembe vette az egyéni megoldásokat, a vers és a pályamunka szoros kapcsolatát és hogy a választott technikát milyen színvonalon használta a pályázó. 
 
 
 
 Díjazottak:

I. helyezett: Nagy Fanni (Lehel Vezér Gimnázium) 
 
II. helyezett: Nemes Vivien (NagyboldogasszonyKéttannyelvű Katolikus Általános Iskola és Gimnázium)  
 
III. helyezett: Burai Nóra (Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium, Szakképző Iskola, Kollégium) 
                Klinkó Brigitta (Lehel Vezér Gimnázium)
 
Különdíj: Gulyás Villő (Lehel Vezér Gimnázium)
                Szappanos Tímea (Lehel Vezér Gimnázium)

Gratulálunk a diákoknak és felkészítő tanáraiknak!
Bízunk benne, hogy a következő évben is minél többen részt vesznek pályázatunkon!

A fiatalok munkáit bemutató kiállítás megtekinthető május 11-ig a múzeum nyitvatartási idejében!
 
Műhelytitkaink sorozat 7. része Nyomtatás Facebook share

Tavaly új ismeretterjesztő sorozatot indított útjára a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria, Műhelytitkaink címmel. A szombat délelőtti foglalkozások során egy-egy művészeti technikát elemeznek a múzeum munkatársai és meghívott előadói, majd a résztvevők ki is próbálhatják azt. Az eseményekhez mini tárlatot is szervez a múzeum, ahol alkotók témába vágó munkáit láthatják a látogatók. 

 

A Műhelytitkaink sorozat 7. részében a vegyes technikával ismerkedhetnek meg egy tárlat és műhelymunka keretén belül a Hamza Múzeumban. 
Koncz Gábor kiállításának megnyitóját követően maga az alkotó tart előadást a technikákról és közös munkára invitálja az érdeklődőket.
 

 

 
PikTúra Nyomtatás Facebook share

A tavaszi és őszi időszakban több alkalommal is megrendeztük már a PikTúra nevű programunkat, ahol a természetben való közös alkotásra invitáljuk Jászberény lakóit. A rendezvény kapcsán minden egyes alkalommal a város egyik látványos helyszínére települünk rajzbakokkal és festő eszközökkel felszerelkezve. Nagy örömmel tapasztaljuk, hogy a visszatérő ismerős arcok mellett minden egyes alkalommal új tagokkal bővül csapatunk. 


Idén tavasszal április 2-án 14 órától, a Jászkerület Nonprofit Kft. Város Napi programjaihoz kapcsolódva PikTúrázunk a Margit-szigeten. Az alkotni vágyók pasztell és akvarell technikával készíthetnek képeket, illetve múzeumunk sátránál Hamza D. Ákos festményei alapján készült linómetszetekről nyomatokat.

Természetesen a nap során bárki csatlakozhat hozzánk később is. A gyerekek számára pedig a múzeum pedagógusa biztosít az alkotáshoz szakszerű segítséget.

Eső esetén a rendezvény a  Bercsényi úti Sportcsarnokban zajlik a környék tájairól készült fényképek alapján.

A rendezvény ingyenes!

Szeretettel várunk mindenkit! 

 

 
 

 

 

 
 

 

 
Ünnepre hangoló Nyomtatás Facebook share

 

Ünnepre hangoló húsvéti játszóházba hív a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria kicsiket és nagyokat
2016. március 19-én, szombaton 9-12 óráig Jászberénybe, a Gyöngyösi úti múzeumépületbe.

A gyerekek és szüleik egyaránt kipróbálhatnak több kreatív technikát: húsvéti díszeket, tavaszi virágokat, kavics tojásokat és pop-up képeslapokat készíthetnek. 


A rendezvény ideje alatt kézműves vásárt tartunk.
 
Belépő: 400 Ft/fő

A program megvalósulását az Aditi Kft. támogatta. 


 
 
Klubdélután művészekkel, művészetről Nyomtatás Facebook share
Pontosan 20 évvel ezelőtt, 1996 márciusában indította útjára a Hamza Múzeum a Képzőművészet-barát Klubot. Ezt felelevenítve, új sorozatot indítunk a múzeumban, Klubdélután művészekkel, művészetről címmel. Az első Klubdélutánt 2016. március 10-én 17 órakor tartjuk a Gyöngyösi úti múzeumépületben. 

Ez alkalommal a 2015-ben a gyűjteményünkbe került Gy. Riba János cím nélküli festményét mutatjuk be, melyről Gattyán Adrienn Zóra művészettörténész tart előadást az érdeklődőknek.


Kistermünkben jászsági festőművészek ritkán látott tájképeit mutatjuk be az érdeklődőknek Négy évszak művész szemmel című kiállításunkon. Az alkotásokon a Jászság helyszínei köszönnek vissza különböző évszakokban. 

Az eseményről bővebb tájékoztatást a facebook-oldalunkon kaphatnak: https://www.facebook.com/events/218104181877676/

  

 
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Eredmények 49 - 54 / 69