Kezdőlap - Aktualitások

Poroszlai Ildikó Emlékérem 2015. Nyomtatás Facebook share
Százhalombatta Önkormányzata és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Kismúzeumi Tagozata 2006-ban emlékérmet alapított a váratlanul eltávozott tagozati elnöke, a "Matrica" Múzeum egykori igazgatója, Poroszlai Ildikó emlékére. Az emlékérmet minden évben egy olyan kismúzeum kaphatja meg, amely kiemelkedő muzeológiai tevékenységet végez.

Az emlékplakett ünnepélyes átadására tizedik alkalommal 2015. szeptember 3-án Tiszaföldváron a Tiszazugi Földrajzi Múzeumban került sor.
A beérkezett javaslatok alapján a Kismúzeumi Tagozat elnöksége ebben az évben a jászberényi Hamza Gyűjtemény és Jász Galériát találta méltónak a díj átvételére, ezzel is elismerve kiemelkedő tudományos és közművelődési tevékenységét.

Köszönjük az elismerést!
 
 
 
        
 
20 éves a Hamza Múzeum Nyomtatás Facebook share
A jászberényi Hamza Múzeum 1995. július 15-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Az elmúlt 20 év alatt számos állandó és időszaki kiállítás, ismeretterjesztő előadás, Galériabuszos kirándulás, gyermekprogram, nyári alkotótábor és múzeumpedagógiai óra tette színesebbé az ide látogatók mindennapjait.

A Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria jubileumi ünnepségére 2015. július 15-én, szerdán 17 órakor kerül sor a Déryné Rendezvényház nagytermében, majd 19 órakor nyílik az Emlékképek és a Párban című időszaki kiállítás a Gyöngyösi úti múzeumépületben.
 
 
 
Tropicália. Két Hamza a trópusokon Nyomtatás Facebook share

A napfény és a bossa nova jegyében új állandó kiállítással jelentkezett 2014. április 5-én a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria. A Tropicália. Két Hamza a trópusokon című tárlat a Hamza-házaspár közel negyven évi brazíliai munkásságára, az élményalapú, aktív múzeumlátogatásra helyezi a hangsúlyt.

Bár Hamza D. Ákos és felesége, Hamza Lehel Mária filmtörténetben betöltött szerepe szervesen beépül a közönség elé tárt anyagegyüttesbe, az alkotók latin-amerikai mindennapjaiba ezúttal főként divatrajzok, olajképek és dokumentumfilmek által kap bepillantást a közönség.

A festő Hamza címadó Topicália-sorozata annak a mozgalomnak a jegyében született, amely az 1960-as évek végén néhány ifjú értelmiségi irányításával bontakozott ki Bahia tartományban. A hippi szubkultúrából merítő tropicalismo főként a zenében jelentkezett, a pszichedelikus rock elemeit vegyítette a brazil őslakósok népzenéjével, végül a bossa nova megjelenéséhez, illetve egy teljesen új, avantgárd életszemlélet kibontakozásához vezetett. A képzőművészetben Hélio Oiticica képviselte elsőként a tropicáliát: stílusa Hamza D. Ákosra is hatással volt.

Hamzáék a második világháború után hagyták el Budapestet. Előbb Párizsban, majd Rómában és Genovában éltek, dolgoztak, aztán sok más magyar filmeshez hasonlóan Brazíliában vállaltak munkát. São Paulóban közel negyven esztendeig vettek részt a magyar kolónia egyesületeinek tevékenységében. Bár sikerült alkalmazkodniuk a helyi viszonyokhoz, 1989-ban úgy döntöttek, hazatérnek.

Hamza D. Ákos Jászberényben hunyt el, felesége, a Csontváry-kutató Lehel Ferenc leánya pedig Peveragnóban, Észak-Olaszországban. A közgyűjtemény új állandó kiállítása teljes életútjukba bepillantást nyújt.

Tovább...
 
Hamzával a trópusokra Nyomtatás Facebook share
 
 
 
 
 
 
 
 
A jászberényi Hamza Múzeum és Jász Galéria Közalapítvány 2014 áprilisában pályázatot nyújtott be a Funkcióbővítő városközpont rehabilitáció folytatása Jászberényben – Belváros kapuja program című városrehabilitációs projekt keretében elkülönített Programalap felhasználásával megvalósuló mini-projektek támogatására, Rendszeres múzeumpedagógiai foglalkozások az általános iskolás korosztály számára témában. A „Hamzával a trópusokra” című, ÉAOP-5.1.1./D-12-2013-0002-MINI-V. kódszámú pályázatot a Közvetítő Szervezet támogatásra érdemesnek ítélte.
A mini-projekt célcsoportja az általános iskolák felső tagozatos diákjai, különös tekintettel a rajz és vizuális kommunikáció tantárgyakban kimagasló eredményeket elérőkre. Konkrét célja a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria bemutatása, megismertetése a város képzőművészetre fogékony diákjaival, múzeum-barát fiatalok nevelése. A múzeum lehetőséget kíván teremteni a diákok számára minőségi rajzeszközök megismerésére, és azok megfelelő használatára.
A helyi rajztanárok segítségével nyolc felső tagozatos csoportnak biztosít délutáni foglalkozást a Múzeum, melyekre 2014. szeptember 1. és október 31. között  kerül sor a Gyöngyösi úti múzeumépületben. 
 
A pályázat elszámolása a tovább gombra kattintva érhető el. 

Tovább...
 
Közösségi szolgálat a Hamza Múzeumban Nyomtatás Facebook share
A Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria a 2013/14-es tanévtől kezdődően fogadja az önkéntes közösségi munkára jelentkezőket.
Olyan diákokat várunk, akik részt szeretnének venni a kulturális programjaink szervezésében, a múzeumpedagógiai foglalkozásaink megvalósításában, illetve szeretnének többet megtudni a múzeumi munkával kapcsolatban.

A közösségi szolgálatot végző diákok részére az alábbi munkákat ajánljuk:
- kiállítások, rendezvények létrehozásánál aktív közreműködés
- múzeumpedagógiai foglalkozásokon a pedagógus munkájának segítése
- rendezvényeinken hostess feladatok ellátása
- irodai adminisztrációs munkák
- a muzeológus segítése a leltározás során
 
Műtárgyreprodukciók, festmények, grafikák, művészeti kiadványok kínálata Nyomtatás Facebook share

Minden vásárlásával támogatja a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria szakmai feladatainak megvalósítását!

A gyűjtemény darabjainak hitelesített, nyomdai másolatai megvásárolhatók a múzeumban 3.000-től 24.000 Ft-ig, mérettől és technikától függően! Benke László, Hamza D. Ákos, Makay József, Lehel Mária, Litkei József, B. Simon Ferenc, Vuics István művei. A kínálat egy része IDE KATTINTVA megtekinthető.

A Jászsági Képzőművészet-barátok Egyesülete és a Hamza Studio alkotóinak eredeti művei megvásárolhatók 5.000-től 80.000 Ft-ig. Bartos Kinga, Demény Andrea, Molnár János, Papp Anett és mások művei. Az Egyesületről és a Studioról a partnereink között olvashat!

A jászsági festők monográfia-sorozata, képzőművészeti könyvek, katalógusok, albumok és más művészeti kiadványok kaphatók a múzeumban. Bővebb infromáció a kinálatról a KIADVÁNYAINK menüpontban!

A reprodukciók és a kiadványok postai úton is megrendelhetők a múzeum bármely elérhetőségén keresztül.

* * *

 
<< Első < Előző 11 12 Következő > Utolsó >>

Eredmények 67 - 72 / 72