A Hamza Múzeum rajzszakkörének kiállítása Nyomtats Facebook share

A Hamza Gyûjtemény és Jász Galéria a tavalyi tanévben rajzszakkört indított a 13-18 éves korosztály számára. A foglalkozásokon a klasszikus rajztanulási módszerrel ismerkedtek meg a diákok, különbözõ mûvészeti technikák elsajátításán keresztül. A fõként csendéletekbõl álló válogatást október 1-jétõl tekinthetik meg a Hamza Múzeum gyöngyösi úti épületében.

 

Kiállítók:
Galbács Attila
Kis Henrietta
Kiss Tímea
Kovács Karina
Rajna Gergõ

 

A kiállítás idõpontja:
2016. október 1. 15 óra

 

A kiállítás megtekinthetõ 2016. november 3-ig, a múzeum nyitvatartási idejében.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklõdõt!

 

 

 
Múzeumok, Galériák éjjel-nappal Jászberényben Nyomtats Facebook share
 
Galériabusz Nyomtats Facebook share

A Hamza Gyûjtemény és Jász Galéria munkatársai rendszeresen szerveznek kirándulásokat mûvészeti kiállításokra. Idei elsõ Galériabuszukkal 2016. június 11-én a 20. század legnagyobb hatású mûvészének szentelt, Picasso Alakváltozások, 1895–1972 címû tárlat megtekintésére invitálják a jászberényi mûvészetkedvelõket.

A Magyar Nemzeti Galériában látható nagyszabású kiállítást a párizsi Musée national Picasso-Paris-val együttmûködésben szervezte a Szépmûvészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria.

A száz mûalkotást, festményeket, valamint rajzokat és szobrokat bemutató kiállítás Picasso életmûvének valamennyi periódusát felöleli, ugyanakkor egy kiemelt téma - az emberi alak megformálásának folyamatos változása - köré szervezõdik.
A több mint hét évtizedet átölelõ életmû megtekintése tartalmas szórakozást kínál!

A Galériabuszra május 31-ig lehet jelentkezni a Hamza Múzeumban, illetve az alábbi elérhetõségeken: T: 57/503-260, e-mail: Az email cm vdve van a spam botoktl, a megtekintshez a JavaScript bekapcsolsa szksges .com.

 

 


 

 

 
Mûhelytitkaink sorozat 8. része Nyomtats Facebook share

Tavaly új ismeretterjesztõ sorozatot indított útjára a Hamza Gyûjtemény és Jász Galéria, Mûhelytitkaink címmel. A szombat délelõtti foglalkozások során egy-egy mûvészeti technikát elemeznek a múzeum munkatársai és meghívott elõadói, majd a résztvevõk ki is próbálhatják azt. Az eseményekhez mini tárlatot is szervez a múzeum, ahol alkotók témába vágó munkáit láthatják a látogatók. 

A Mûhelytitkaink sorozat 8. részében a tojástempera technikáját ismertetjük.
Bíró Boglárka kiállításának megnyitóját követõen mûhelymunka várja az érdeklõdõket. Az alkotó bemutatja a festék elkészítésének módját és a technikát a gyakorlatban.

 

 
 
 
 
 
 
A technikához kapcsolódóan múzeumpedagógiai órákkal várjuk az iskolás csoportokat.


 
Magyar Költészet Napja Nyomtats Facebook share
Hagyományaihoz híven a jászberényi Hamza Gyûjtemény és Jász Galéria a Magyar Költészet Napja alkalmából versillusztrációk készítésére ösztönzõ alkotópályázatot hirdetett 14-18 év közötti diákok számára. 
Az idei évben olyan kiállítást nyithattunk meg a fiatalok munkáiból, ahol egy József Attila díjas költõnõ versének illusztrációi láthatóak a falakon.
A diákoknak a 90 éve született Bede Anna költõ, mûfordító Vers a világ címû költeményének hangulatát, üzenetét kellett ábrázolni a képzõmûvészet eszközeivel.
 
 
 
 
Bede Anna neve ismerõsen csenghet egy kötelezõ Mikszáth novellából, melynek címe Bede Anna tartozása, de nem ugyanarról a személyrõl     beszélünk, hiszen ez a kisnovella 1882-ben került kiadásra a Jó palócok címû kötetben, míg a szóban forgó költõnõ több, mint fél évszázaddal késõbb egészen más szegmensét gyarapította magyar irodalmunknak munkásságával. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy sokat „lerótt” elõdje tartozásából, hiszen 10 verseskötete mellett számos klasszikus irodalmi mû magyar szövegét köszönhetjük Neki. A József Attila díjon kívül számos elismerést kapott; 1984-ben az Európai Könyvkiadó nívódíját, illetve 2001-ben sokoldalú, magas színvonalú mûfordítói munkásságáért, a nõi sors sajátosságait megéneklõ, emberközpontú költészetéért a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.
 
Vers a világ címû költeménye azon túl, hogy költõi hitvallásáról szól, bemutatja a vers születését, alakulását, képekké és rímekké formálódásának a folyamatát. 

 
Idén négy iskolából érkeztek intézményünkbe pályamûvek. A beérkezett 62 alkotásból egy háromtagú zsûri válogatta ki a kiállításra alkalmas alkotásokat. 
A zsûri elnöke: 
Bartos Kinga, festõ, grafikus, a Gyakorló Általános Iskola rajzpedagógusa
A zsûri tagjai: 
Farkas Edit, a Hamza Gyûjtemény és Jász Galéria igazgatója
Kerekné Mihalik Judit, a Hamza Gyûjtemény és Jász Galéria rajzpedagógusa 

A kiállításra szánt 21 mû egy igen jó színvonalú tárlattal mutatja be a környékbeli fiatalok mûvészeti irányú érzékenységét. 

A zsûri a pályázati kiírás mellett a díjak megállapításánál figyelembe vette az egyéni megoldásokat, a vers és a pályamunka szoros kapcsolatát és hogy a választott technikát milyen színvonalon használta a pályázó. 
 
 
 
 Díjazottak:

I. helyezett: Nagy Fanni (Lehel Vezér Gimnázium) 
 
II. helyezett: Nemes Vivien (NagyboldogasszonyKéttannyelvû Katolikus Általános Iskola és Gimnázium)  
 
III. helyezett: Burai Nóra (Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium, Szakképzõ Iskola, Kollégium) 
                Klinkó Brigitta (Lehel Vezér Gimnázium)
 
Különdíj: Gulyás Villõ (Lehel Vezér Gimnázium)
                Szappanos Tímea (Lehel Vezér Gimnázium)

Gratulálunk a diákoknak és felkészítõ tanáraiknak!
Bízunk benne, hogy a következõ évben is minél többen részt vesznek pályázatunkon!

A fiatalok munkáit bemutató kiállítás megtekinthetõ május 11-ig a múzeum nyitvatartási idejében!
 
Mûhelytitkaink sorozat 7. része Nyomtats Facebook share

Tavaly új ismeretterjesztõ sorozatot indított útjára a Hamza Gyûjtemény és Jász Galéria, Mûhelytitkaink címmel. A szombat délelõtti foglalkozások során egy-egy mûvészeti technikát elemeznek a múzeum munkatársai és meghívott elõadói, majd a résztvevõk ki is próbálhatják azt. Az eseményekhez mini tárlatot is szervez a múzeum, ahol alkotók témába vágó munkáit láthatják a látogatók. 

 

A Mûhelytitkaink sorozat 7. részében a vegyes technikával ismerkedhetnek meg egy tárlat és mûhelymunka keretén belül a Hamza Múzeumban. 
Koncz Gábor kiállításának megnyitóját követõen maga az alkotó tart elõadást a technikákról és közös munkára invitálja az érdeklõdõket.
 

 

 
<< Els < Elz 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kvetkez > Utols >>

Eredmnyek 49 - 54 / 72