Poroszlai Ildikó Emlékérem 2015. Nyomtats Facebook share
Százhalombatta Önkormányzata és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Kismúzeumi Tagozata 2006-ban emlékérmet alapított a váratlanul eltávozott tagozati elnöke, a "Matrica" Múzeum egykori igazgatója, Poroszlai Ildikó emlékére. Az emlékérmet minden évben egy olyan kismúzeum kaphatja meg, amely kiemelkedõ muzeológiai tevékenységet végez.

Az emlékplakett ünnepélyes átadására tizedik alkalommal 2015. szeptember 3-án Tiszaföldváron a Tiszazugi Földrajzi Múzeumban került sor.
A beérkezett javaslatok alapján a Kismúzeumi Tagozat elnöksége ebben az évben a jászberényi Hamza Gyûjtemény és Jász Galériát találta méltónak a díj átvételére, ezzel is elismerve kiemelkedõ tudományos és közmûvelõdési tevékenységét.

Köszönjük az elismerést!
 
 
 
        
 
20 éves a Hamza Múzeum Nyomtats Facebook share
A jászberényi Hamza Múzeum 1995. július 15-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség elõtt. Az elmúlt 20 év alatt számos állandó és idõszaki kiállítás, ismeretterjesztõ elõadás, Galériabuszos kirándulás, gyermekprogram, nyári alkotótábor és múzeumpedagógiai óra tette színesebbé az ide látogatók mindennapjait.

A Hamza Gyûjtemény és Jász Galéria jubileumi ünnepségére 2015. július 15-én, szerdán 17 órakor kerül sor a Déryné Rendezvényház nagytermében, majd 19 órakor nyílik az Emlékképek és a Párban címû idõszaki kiállítás a Gyöngyösi úti múzeumépületben.
 
 
 
Tropicália. Két Hamza a trópusokon Nyomtats Facebook share

A napfény és a bossa nova jegyében új állandó kiállítással jelentkezett 2014. április 5-én a Hamza Gyûjtemény és Jász Galéria. A Tropicália. Két Hamza a trópusokon címû tárlat a Hamza-házaspár közel negyven évi brazíliai munkásságára, az élményalapú, aktív múzeumlátogatásra helyezi a hangsúlyt.

Bár Hamza D. Ákos és felesége, Hamza Lehel Mária filmtörténetben betöltött szerepe szervesen beépül a közönség elé tárt anyagegyüttesbe, az alkotók latin-amerikai mindennapjaiba ezúttal fõként divatrajzok, olajképek és dokumentumfilmek által kap bepillantást a közönség.

A festõ Hamza címadó Topicália-sorozata annak a mozgalomnak a jegyében született, amely az 1960-as évek végén néhány ifjú értelmiségi irányításával bontakozott ki Bahia tartományban. A hippi szubkultúrából merítõ tropicalismo fõként a zenében jelentkezett, a pszichedelikus rock elemeit vegyítette a brazil õslakósok népzenéjével, végül a bossa nova megjelenéséhez, illetve egy teljesen új, avantgárd életszemlélet kibontakozásához vezetett. A képzõmûvészetben Hélio Oiticica képviselte elsõként a tropicáliát: stílusa Hamza D. Ákosra is hatással volt.

Hamzáék a második világháború után hagyták el Budapestet. Elõbb Párizsban, majd Rómában és Genovában éltek, dolgoztak, aztán sok más magyar filmeshez hasonlóan Brazíliában vállaltak munkát. São Paulóban közel negyven esztendeig vettek részt a magyar kolónia egyesületeinek tevékenységében. Bár sikerült alkalmazkodniuk a helyi viszonyokhoz, 1989-ban úgy döntöttek, hazatérnek.

Hamza D. Ákos Jászberényben hunyt el, felesége, a Csontváry-kutató Lehel Ferenc leánya pedig Peveragnóban, Észak-Olaszországban. A közgyûjtemény új állandó kiállítása teljes életútjukba bepillantást nyújt.

Tovbb...
 
Hamzával a trópusokra Nyomtats Facebook share
 
 
 
 
 
 
 
 
A jászberényi Hamza Múzeum és Jász Galéria Közalapítvány 2014 áprilisában pályázatot nyújtott be a Funkcióbõvítõ városközpont rehabilitáció folytatása Jászberényben – Belváros kapuja program címû városrehabilitációs projekt keretében elkülönített Programalap felhasználásával megvalósuló mini-projektek támogatására, Rendszeres múzeumpedagógiai foglalkozások az általános iskolás korosztály számára témában. A „Hamzával a trópusokra” címû, ÉAOP-5.1.1./D-12-2013-0002-MINI-V. kódszámú pályázatot a Közvetítõ Szervezet támogatásra érdemesnek ítélte.
A mini-projekt célcsoportja az általános iskolák felsõ tagozatos diákjai, különös tekintettel a rajz és vizuális kommunikáció tantárgyakban kimagasló eredményeket elérõkre. Konkrét célja a Hamza Gyûjtemény és Jász Galéria bemutatása, megismertetése a város képzõmûvészetre fogékony diákjaival, múzeum-barát fiatalok nevelése. A múzeum lehetõséget kíván teremteni a diákok számára minõségi rajzeszközök megismerésére, és azok megfelelõ használatára.
A helyi rajztanárok segítségével nyolc felsõ tagozatos csoportnak biztosít délutáni foglalkozást a Múzeum, melyekre 2014. szeptember 1. és október 31. között  kerül sor a Gyöngyösi úti múzeumépületben. 
 
A pályázat elszámolása a tovább gombra kattintva érhetõ el. 

Tovbb...
 
Közösségi szolgálat a Hamza Múzeumban Nyomtats Facebook share
A Hamza Gyûjtemény és Jász Galéria a 2013/14-es tanévtõl kezdõdõen fogadja az önkéntes közösségi munkára jelentkezõket.
Olyan diákokat várunk, akik részt szeretnének venni a kulturális programjaink szervezésében, a múzeumpedagógiai foglalkozásaink megvalósításában, illetve szeretnének többet megtudni a múzeumi munkával kapcsolatban.

A közösségi szolgálatot végzõ diákok részére az alábbi munkákat ajánljuk:
- kiállítások, rendezvények létrehozásánál aktív közremûködés
- múzeumpedagógiai foglalkozásokon a pedagógus munkájának segítése
- rendezvényeinken hostess feladatok ellátása
- irodai adminisztrációs munkák
- a muzeológus segítése a leltározás során
 
Mûtárgyreprodukciók, festmények, grafikák, mûvészeti kiadványok kínálata Nyomtats Facebook share

Minden vásárlásával támogatja a Hamza Gyûjtemény és Jász Galéria szakmai feladatainak megvalósítását!

A gyûjtemény darabjainak hitelesített, nyomdai másolatai megvásárolhatók a múzeumban 3.000-tõl 24.000 Ft-ig, mérettõl és technikától függõen! Benke László, Hamza D. Ákos, Makay József, Lehel Mária, Litkei József, B. Simon Ferenc, Vuics István mûvei. A kínálat egy része IDE KATTINTVA megtekinthetõ.

A Jászsági Képzõmûvészet-barátok Egyesülete és a Hamza Studio alkotóinak eredeti mûvei megvásárolhatók 5.000-tõl 80.000 Ft-ig. Bartos Kinga, Demény Andrea, Molnár János, Papp Anett és mások mûvei. Az Egyesületrõl és a Studioról a partnereink között olvashat!

A jászsági festõk monográfia-sorozata, képzõmûvészeti könyvek, katalógusok, albumok és más mûvészeti kiadványok kaphatók a múzeumban. Bõvebb infromáció a kinálatról a KIADVÁNYAINK menüpontban!

A reprodukciók és a kiadványok postai úton is megrendelhetõk a múzeum bármely elérhetõségén keresztül.

* * *

 
<< Els < Elz 11 12 Kvetkez > Utols >>

Eredmnyek 67 - 72 / 72