Hamza Lehel Mária

(Budapest,1906. november 17. - Peveragno, Olaszország, 1998. február 11.)

Szülei a kor ismert személyiségei voltak: édesapja Lehel Ferenc autodidakta művészeti író, Csontváry Kosztka Tivadar első magyarországi méltatója; édesanyja Lehel Mária festőművész, Ferenczy Károly tanítványa (több alkotását őrzi a Magyar Nemzeti Galéria).
Hamza Lehel Mária 1924-től Párizsban élt családjával. Elsőként francia lapok közölték divatrajzait. Itt kötött házasságot Hamza Dezső Ákos festőművész-filmrendezővel, akivel 1936-ban visszatért Magyarországra, ahol folytatta divattervezői munkáját. Munkatársa volt az "Otthonunk", az "Új idők" c. újságoknak, és a "Star" c. moziújságnak. Számos filmnek készítette el a kosztüm- és díszlettervét.

1946-től újra Párizsban, később Rómában, majd 1953-tól Brazíliában folytatta munkáját. Rajzai többek között a "Diario di São Paulo", a "Correrio Paulistan" c. lapokban jelentek meg; ezalatt a Sirs áruházlánc bevásárlójaként is tevékenykedett, így a leghíresebb európai divatcégekkel állt kapcsolatban (Cristian Dior, Coco Chanel, Pierre Cardin, Nina Ricci).
Mint újságíró részt vett a legnagyobb divatbemutatókon, s tapasztalataival, továbbfejlesztett modelljeivel alakította a brazíliai divatot. Az Újságírói Szindikátus tagjaként "Női szemmel" c. rovatot indított a dél-amerikai Magyar Hírlapban, amiért kitüntetésben is részesült. A Hamza Múzeum Alapítvány 1997-ben "Női szemmel" címen adta ki válogatott publicisztikai írásait.
1989-ben férjével, Hamza D. Ákossal hazatelepült Magyarországra, Jászberénybe. Hamza D. Ákos a képzőművészeti életművéből válogatott, mintegy 200 festményből álló gyűjteményt Jászberénynek és a Jászságnak ajándékozta, s Hamza Lehel Mária 1991-ben a gyűjtemény múzeummá szervezésére alapítványt hozott létre. 1991-ben, a Jász Múzeumban rendezett kiállításán a nagyközönség megismerkedhetett a mintegy harminc év divatját bemutató rajzaival.
Négy év jászberényi tartózkodás után, Hamza D. Ákos 1993-ban bekövetkezett halálát követően rokonaihoz költözött Olaszországba. Egykori jászberényi lakóházukban kialakítva 1995-ben nyitotta meg kapuit a Hamza Múzeum. 2005-ben a Hamza Múzeum Jubileumi Évkönyvében jelent meg B. Jánosi Gyöngyi, Hamza Lehel Mária munkásságát bemutató tanulmánya.
Hamza Lehel Mária az olaszországi Peveragnoban hunyt el 1997-ben, 91 éves korában.

A jászberényi Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria állandó kiállításon tárja a közönség elé Hamza Lehel Mária divattervező-újságíró divatrajzait. Egy kis válogatás mutatja be a különböző divatirányzatokat illetve azok egyénített modelljeit – 1948-tól az 1960-as évek közepéig. Az állandó kiállítás mellett, a múzeum gyűjteményében lévő mintegy 600 darab divatrajzból egy vándortárlatot is összeállítottak, melyet 2009-ben a debreceni Déri Múzeumban láthatott először a közönség.

Hamza Lehel Máriáról szóló irodalom:
B. Jánosi Gyöngyi: Divattervezés és múzeumalapítás – Portré Hamza Lehel Máriáról. In.: A Hamza Múzeum Jubileumi Évkönyve 1995-2005. Hamza Múzeum és Jász Galéria Közalapítvány, Jászberény 2005.
Hamza Lehel Mária: Női szemmel – válogatott publicisztikai írások. Hamza Múzeum Alapítvány, Jászberény, 1997.
Budapesttől São Pauloig – Hamza Lehel Mária a divattervező. Magyar Iparművészet, 1997/2.


© 2011-2020 Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria
5100 Jászberény, Gyöngyösi út 7. T/F.: 57/503-260