Tropicalia. Két Hamza a trópusokon

A napfény és a bossa nova jegyében új állandó kiállítással jelentkezett 2014. április 5-én a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria. A Tropicália. Két Hamza a trópusokon című tárlat a Hamza-házaspár közel negyven évi brazíliai munkásságára, az élményalapú, aktív múzeumlátogatásra helyezi a hangsúlyt.

Bár Hamza D. Ákos és felesége, Hamza Lehel Mária filmtörténetben betöltött szerepe szervesen beépül a közönség elé tárt anyagegyüttesbe, az alkotók latin-amerikai mindennapjaiba ezúttal főként divatrajzok, olajképek és dokumentumfilmek által kap bepillantást a közönség.

Bővebben: Tropicalia. Két Hamza a trópusokon

Kor-Társítások

Új állandó kiállítással készült a Hamza Múzeum a 2021-es újranyitást követően, Kor-Társítások címmel.

A tárlat a gyűjteménybe került, főként a XXI. században készült alkotásokon keresztül igyekszik megismertetni a jászsági kortárs (és nem kortárs) művészetet. Ehhez kapcsolódóan 2021-ben három képpel gazdagodott a múzeum: Bartos Kinga, Nagy Tamás és Koncz Gábor egy-egy alkotása került leltárba március elején.
Bartos Kinga Zene XIII. című számítógépes grafikájának 2017/1. számú nyomata a múzeum Műhelytitkaink című foglalkozássorozata alkalmából készült, még abban az évben. Nagy Tamás Kitépő című, 2015-ös keltezésű szénrajza egy korábbi kiállítás kapcsán került a múzeumba. Mindkettő a grafikai részben kerül bemutatásra. Koncz Gábor Átfedések című, 50x50-es akrilfestménye pedig 2020 januárjában készült a Jövőkép Alkotók Egyesülete alkotó napján, szintén a múzeum épületében. A Robimpro Műhely improvizatív gitárkoncertje inspirálta alkotást az egyesület felajánlásaként vehettük át Koncz Gábortól.

Bővebben: Kor-Társítások


© 2011-2020 Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria
5100 Jászberény, Gyöngyösi út 7. T/F.: 57/503-260