Penczner Pál


(Jászfényszaru, 1916. - Memphis, Tennessee, USA, 2010.)

Édesanyja 4 éves korában, édesapja pedig, aki szabómester volt, 10 éves korában elhunyt, így árvaházba került.
4 éves korától már rajzolt. Művészeti tanulmányait Vácott és Budapesten folytatta ösztöndíjjal és a Budapesti Kereskedelmi Akadémia hallgatója volt.
A II. világháborúban tartalékos tisztként szolgált, a nyugati fronton harcolt, majd 1945-ben Németországban hadifogságba esett, ahol sok portrét festett az amerikai katonákról és tisztekről. A háború után 1951-ben kivándorolt Amerikába. Feleségével, az ötvösművész Jolanda asszonnyal New Orleansban, majd később Tennessee állam fővárosában, Memphisben telepedtek le.
1951 szeptemberében rendezte első önálló kiállítását a memphisi Művészetek Házában. Az elkövetkező 40 év alatt több mint 75 önálló és számtalan csoportos kiállítása volt az USA nagy városaiban: New York, Philadelphia, Chicago, Washington, St. Louis, stb. Művészi tevékenysége mellett létrehozta a Penczner Fine Art Gallery-t Memphisben, s megalapította a Penczner Művészeti Iskolát, melynek igazgatója és tanára is.
Művészetében a tradicionális ábrázolásmód mellett a saját útját járta, új irányzatok, új technikák után kutatott. Szürrealista, idõ-expresszionista (az idő és a világegyetem összefüggéseit feldolgozó munkái), impresszionista alkotásai, híres személyekről festett portréi méltán kaptak és kapnak elismerést az amerikai és európai művészeti életben.
Munkái a világ számos jelentős múzeumában, vállalatoknál, egyetemeken, magángyűjteményekben találhatók. Számos díj és kitüntetés birtokosa. Tagja több művészeti társaságnak, az Amerikai Művészek Ligájának. Nevét megtalálhatjuk a „Ki kicsoda az amerikai művészvilágban” című lexikonban, a Művészetek nemzetközi címtárában is.


© 2011-2020 Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria
5100 Jászberény, Gyöngyösi út 7. T/F.: 57/503-260