Képzőművészet-barátok

1996-ban a Hamza Múzeum Alapítványhoz kapcsolódva alakult meg a jászberényi Képzőművészet-barát Klub, mely nyitott művelődési közösségként célul tűzte ki, hogy tagjai számára folyamatos lehetőséget teremtsen a képzőművészeti élmény- és ismeretszerzésre. Kortárs művészpályákat ismertek meg a művész közreműködésével, közösen látogattak kiállításokat, múzeumokat, magángyűjteményeket.

A Hamza Múzeum támogatói és a Képzőművészet-barát Klub tagjai a Jász Képtár létrehozásának segítésére 2004-ben létrehozták a Jászsági Képzőművészet-barátok Egyesületét. Az Egyesület a civil szervezetek jogaival és lehetőségeivel élve támogatni kívánta a jászberényi és jászsági képzőművészet ügyét és a Hamza Múzeum célkitűzéseit. A több mint 60 alapító taggal rendelkező Egyesület a Hamza Múzeum hatékonyságát is befolyásolta.

Tagjai közé számos alkotó is belépett, a kortárs magyar képzőművészet ismert alakjai és amatőr művészek egyaránt. Valamennyien részt vettek már számos csoportos kiállításon, és legtöbbjük egyéni tárlatokon is bemutatkozott. Az Egyesület tagjai 2005 óta csatlakozva a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozathoz, közös kiállítással jelentkeztek, ahol minden alkotó tag bemutatkozási lehetőséget kapott.

2014-ben, a Jász Képtár ügyének stagnálása, az egyesületi működést egyre megnehezítő szabályozások, valamint az egyre fogyó aktív tagság miatt a közgyűlés az egyesületi forma felszámolása mellett döntött. A Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria, megköszönve az addigi támogatást, továbbra is helyet biztosít a közösségnek, múzeum-baráti kör formájában. 
2015-től kétévente a Magyar Festészet Napja alkalmából rendeznek kiállítást az alkotó tagoknak, Őszi Tárlat címmel. 2016-tól Klubdélutánok keretében művészetről, művészekről szóló előadásokat, bemutatkozásokat tartanak, valamint a Galériabuszos kirándulásokat továbbra is megszervezik. 


© 2011-2020 Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria
5100 Jászberény, Gyöngyösi út 7. T/F.: 57/503-260