Kor-Társítások

Új állandó kiállítással készült a Hamza Múzeum a 2021-es újranyitást követően, Kor-Társítások címmel.

A tárlat a gyűjteménybe került, főként a XXI. században készült alkotásokon keresztül igyekszik megismertetni a jászsági kortárs (és nem kortárs) művészetet. Ehhez kapcsolódóan 2021-ben három képpel gazdagodott a múzeum: Bartos Kinga, Nagy Tamás és Koncz Gábor egy-egy alkotása került leltárba március elején.
Bartos Kinga Zene XIII. című számítógépes grafikájának 2017/1. számú nyomata a múzeum Műhelytitkaink című foglalkozássorozata alkalmából készült, még abban az évben. Nagy Tamás Kitépő című, 2015-ös keltezésű szénrajza egy korábbi kiállítás kapcsán került a múzeumba. Mindkettő a grafikai részben kerül bemutatásra. Koncz Gábor Átfedések című, 50x50-es akrilfestménye pedig 2020 januárjában készült a Jövőkép Alkotók Egyesülete alkotó napján, szintén a múzeum épületében. A Robimpro Műhely improvizatív gitárkoncertje inspirálta alkotást az egyesület felajánlásaként vehettük át Koncz Gábortól.

A tárlat a maga módján boncolgatja a kortárs jelentését, lehetőségeit a gyűjteménybe bekerült festményeken, egyedi és sokszorosított grafikákon, objecteken és tűzzománcokon keresztül. De nem csak a kortárson van a hangsúly, hiszen olyan alkotókat raktunk egymás mellé, akik ugyan társadalmilag kortársnak számítanak, művészetileg viszont néha igen messze állnak egymástól. Ezért is a címben a megengedő szójáték. 

A kiállításhoz - és egyáltalán a kortárshoz - közelebb ez, a Redemptio című újságban megjelent cikk visz közelebb, Farkas Edit igazgató tollából. 

 


© 2011-2020 Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria
5100 Jászberény, Gyöngyösi út 7. T/F.: 57/503-260